Ексклюзиви
субота, 16 січня 2021 08:21

Вашингтон почав військову операцію

Вашингтон почав військову операцію
В операції "Буря в пустелі" брали участь 32 держави. Фото: ООН

Білий дім оголосив про початок операції "Буря в пустелі" 16 січня 1991-го. Її мета - звільнити Кувейт від іракської окупації. Участь брали 32 держави, включаючи США, Велику Британію, Францію, Єгипет, Саудівську Аравію.

У серпні 1990-го іракські війська увійшли на територію Кувейту. Тамтешні війська практично не чинили опору. Ірак зайняв столицю країни, отримав контроль над 20% світових запасів нафти. Рада Безпеки ООН дозволила застосовувати проти Іраку військову силу. З Кувейту іракські війська не вивели. Диктатор Іраку Саддам Хуссейн відмовився підкоритись рішенню ООН.

О 4:30 ранку з авіаційної бази у Саудівській Аравії перші літаки завдали бомбового удару по Іраку. В операції "Буря в пустелі" взяли участь 700 тис військ антиіракської коаліції. Керівництво операцією здійснювали США. Ізраїль в бойових діях участі не брав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сотні іракців хотіли бути катами президента

За наступні 6 тижнів наносились повітряні удари по військових об'єктах і цивільній інфраструктурі Іраку. Почалась наземна операція. Іракський контингент вибитий з Кувейту, а 10 тис. вояків потрапили в полон. Конфлікт припинили. Іраку заборонили продаж нафти за кордон доки в країні не буде ліквідовано зброю масового знищення.

У війні в Перській затоці загинуло 248 солдатів союзників і 457 було поранено. Офіційних даних про втрати Іраку немає, але вони оцінюються в 25 тис. загиблих і 75 тис. поранених серед військовослужбовців.

В Багдаді за вироком суду 30 грудня 2006 року повішено п'ятого президента Іраку Саддама Хусейна. Вищий кримінальний трибунал Іраку визнав Саддама винним у вбивстві 148 шиїтів і засудив до смертної кари. Сотні іракців, родичі жертв Саддама, звернулися до влади з проханням призначити їх катами.

Зараз ви читаєте новину «Вашингтон почав військову операцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути