Ексклюзиви
четвер, 09 квітня 2020 08:21

Письменника засудили за гомосексуалізм

Ірландському письменнику Оскару Вайльду 9 квітня 1895-го висунули звинувачення у "вчиненні непристойних дій з особами чоловічої статі". Джон Дуґлас Квінсберрі публічно звинуватив його у содомії. Хотів помститися за зв'язок із його сином Альфредом.

Англійські закони передбачали смертну кару за содомію - одностатеві сексуальні контакти, анальний секс і зоофілію. 1885-го додали "поправку Генрі Лабушера", в якій гомосексуалізм за згодою називали грубою непристойністю. За це ув'язнювали на 2 роки.

У адвоката ціла папка доказів проти Вайльда – листи до коханців, письмові свідчення хлопців, дані від приватних детективів. Їм вдалося викрити таємний дім розпусти для геїв.

Автор: Британська бібліотека Shelfmark
  Вайльд працював редактором в журналі Lady's World, написав роман «Портрет Доріана Грея», збірку оповідань «Щасливий принц і інші казки», вірші та збірник есе.
Вайльд працював редактором в журналі Lady's World, написав роман «Портрет Доріана Грея», збірку оповідань «Щасливий принц і інші казки», вірші та збірник есе.

Гомосексуалізм поширений в аристократичних колах Великої Британії. Чоловіки вільно гуляють разом, обідають та вечеряють, ходять у театр, дозволяють собі легкі обійми та фамільярні поцілунки.

"Якби кожен, хто винен у гріхові Оскара Вайльда, потрапляв у в'язницю, то ми стали б свідками дивного переселення жителів багатих районів Ітона, Герроу, Реґбі і Вінчестера в тюремні камери. Адже хлопчики в приватних школах вільно підхоплюють деякі звички, за які їх потім можуть засудити до каторги", - згадував про ті часи публіцист Вільям Стід.

Оскару Вайльду замолоду подобалися жінки. 1881-го письменник познайомився з Констанцією Ллойд – донькою багатого адвоката. За 4 роки побралися. Незабаром народилися 2 синів. Оскару тоді стало нецікаво з дружиною. Він був уже відомим письменником, бажаним гостем у всіх салонах і домах аристократів. Працював редактором в журналі Lady's World, написав роман "Портрет Доріана Грея", збірку оповідань "Щасливий принц і інші казки", вірші та збірник есе. Писав рецензії на книги і твори мистецтва, читав лекції в Англії та Америці, за його комедійними творами ставили вистави. П'єсу про вікторіанську епоху "Як важливо бути серйозним" показували у найвідоміших театрах Європи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Письменник Джеймс Джойс: "Мої герої — просто базіки"

Письменник уперше зацікавився чоловіками у 37 років. Його спокусив один зі студентів - Роберт Росс. Відтоді все частіше помічали в компанії чоловіків. 22-річний лорд Альфред Дуґлас, син восьмого маркіза Квінсберрі, попросив допомоги. Шантажисти погрожували розповісти світу про його гомосексуальні зв'язки. Вайльд викупив через посередників компроментувальні листи, дав хабар шантажистам, рятуючи Дуґласа від ганьби.

Чоловіки почали проводити час разом. Обідали у вишуканих кафе, мандрували й зупинялися в дорогих готелях, удвох відвідували театри та вернісажі. Чутки про дружбу Вайльда з Альфредом Дуґласом миттєво поширилися по Лондону.

Автор: Британська бібліотека Shelfmark
  Чутки про дружбу Оскара Вайльда з Альфредом Дуґласом миттєво поширилися по Лондону. "Бозі", як називав себе сам Дуґлас, жив за рахунок Вайльда.
Чутки про дружбу Оскара Вайльда з Альфредом Дуґласом миттєво поширилися по Лондону. "Бозі", як називав себе сам Дуґлас, жив за рахунок Вайльда.

У їхніх стосунках багато пристрасті, зізнань у любові, сліз та розставань. Бозі, як називав себе сам Дуґлас, живе за рахунок Вайльда. Але часто зраджує. Письменнику набридають ці стосунки, має великі борги, бо всі гроші йшли на оплату розваг коханця.

Батько аристократа хотів їх розлучити, в усьому звинувачував "старого розпусника". Найняв команду приватних детективів і платних інформаторів. Поки тривав процес, претензії до Вайльда висунули всі кредитори, його майно розпродали. Знаменитість став банкрутом. Багато приятелів зреклися його. Ім'я драматурга прибрали з афіш, вистави за його п'єсами в Лондоні і Нью-Йорку зняли зі сцен.

Суд дав йому 2 роки каторжних робіт, це максимальне покарання. У листопаді відправили до Редінгської в'язниці.

За рік дружина Констанція померла від сухот. Дітей забрали до себе родичі. За 2 роки Вайльд вийшов із в'язниці і одразу ж на кораблі вирушив до Франції. Більше до Великої Британії він не повертався.

Помер у вигнанні у Франції 30 листопада 1900-го від гострого менінгіту. Похований у Парижі, на кладовищі Баньо. Лорд Альфред Дуґлас оплатив похорон.

Автор: Британська бібліотека Shelfmark
  Оскар Вайльд помер 30 листопада 1900-го у Парижі. Похований на цвинтарі Пер-Лашез. Надгробок у вигляді летючого сфінкса обписаний освідченнями в коханні
Оскар Вайльд помер 30 листопада 1900-го у Парижі. Похований на цвинтарі Пер-Лашез. Надгробок у вигляді летючого сфінкса обписаний освідченнями в коханні

Оскар Фінгал О'Флаерті Віллс Вайльд народився 16 жовтня 1854 року в Дубліні в сім'ї лікаря. Першу освіту здобув удома. 1864-1871 роки провів у Королівській школі Портора. Закінчив її із медаллю і отримав направлення до Трініті-коледжу. Здобувати освіту продовжив в Оксфорді.

У той час багато подорожував по Європі і почав писати оповідання. За поему "Равенна" отримав Ньюдігейтську премію. Після закінчення університету оселився в Лондоні, їздив по США з лекціями. 1881-го опублікував збірник "Вірші".

Зараз ви читаєте новину «Письменника засудили за гомосексуалізм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути