вівторок, 05 грудня 2017 18:50

Пілсудський і більшовики поділили Україну

Пілсудський і більшовики поділили Україну
Пілсудський народився 5 грудня 1867 року. Фото: ostarbeiter.vn.ua

5 грудня 1867 року біля Вільнюса народився Юзеф Пілсудський.

Після гімназії він вступив на медичний факультет Харківського університету. 1885-го його відрахували за революційну діяльність.

1887 року його заслали до Сибіру за причетність до замаху на царя Олександра ІІІ. Звільнившись 1892 року, він приєднався до Польської соціалістичної партії. Видавав газету "Робітник".

У часи Першої світової війни заснував окремий Легіон польської армії. Воював на боці Австро-Угорщини. Перейшов у підпілля, коли Німеччина зайняла Польщу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відмовтеся від Пілсудського: Качинському різко відповіли в ОУН

Завершальний етап Першої світової війни Пілсудський провів у німецькій в'язниці. Коли він повернувся восени 1918 року до Варшави, його призначили "тимчасовим начальником" держави і верховним головнокомандувачем збройними силами Польщі. Він зумів звільнити країну від залишків німецьких військ і взяв курс на утворення незалежної польської держави.

З лютого 1919-го розпочав війну з більшовиками. Хотів створити польську державу "від моря до моря". Воювати вдавалось з перемінним успіхом.

12 жовтня 1920 року в Ризі підписав із більшовиками угоду про розділення земель України та Білорусі.

Конституція від березня 1921-го обмежувала повноваження виконавчої влади. Пілсудський став начальником генерального штабу армії.

1926 року Пілсудський повернувся до управління країною. Зайняв пост прем'єр-міністра, але залишався при цьому військовим міністром і першим маршалом Польщі.

Пілсудський помер від раку печінки у Варшаві 12 травня 1935 року.

4 грудня 1902 року помер український співак Федір Стравінський. Він походить зі шляхетського гетьманського роду Сулимів-Стравінських. Народився 20 червня 1843 року в Головинцях Речицького повіту Мінської губернії, сучасна Гомельська область Білорусі.

Зараз ви читаєте новину «Пілсудський і більшовики поділили Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути