вівторок, 08 травня 2018 14:51

Підпільник боровся на Донбасі під гаслом "За Україну без Гітлера та Сталіна"

Підпільник боровся на Донбасі під гаслом "За Україну без Гітлера та Сталіна"
Член ОУН Євген Стахів, 1941 рік. Після війни жив у США. Помер 2014-го. Фото: Збруч

У 1941-1943 роках член ОУН Євген Стахів організовував осередки у Східній Україні - Кривий Ріг, Маріуполь, Сталіно - тепер Донецьк, Ворошиловград - Луганськ.

"Євген Стахів у роки Другої Світової війни створював українське підпілля на теренах Донбасу. Боровся за незалежну Україну під гаслом "За Україну без Гітлера та Сталіна". Про розмах діяльності створеного ним підпілля свідчить той факт, що під час окупації нацистами на теренах сучасної Донецької та Луганської областей розстріляли понад сотні українських підпільників", - пише у своєму блозі співголова громадської ініціативи "Права справа" Дмитро Снєгирьов.

Сучасні історики вважають Євгена Стахіва одним з організаторів молодіжного підпілля "Молода гвардія".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська визвольна рада мала стати підпільним парламентом України

"1943 року під впливом філософії представників східних похідних груп, до яких належав Стахів, ОУН змінила свою програму. Стало зрозуміло, що Україна поважає всі людські права й свободи і забезпечує вільний розвиток представникам усіх народів і віросповідань, які шанують її як Батьківщину", - додає Снєгирьов.

Він пропонує присвоїти Стахіву звання Герой України (посмертно).

У 1940-х роках ХХ ст. на теренах Донбасу виник спротив радянській тоталітарній системі. Головою створеного підпілля став Євген Стахів. Ідея, яку підтримувало антирадянське націоналістичне підпілля, була простою – вільна, незалежна, демократична Україна.

Про діяльність націоналістів на Сході України можемо дізнатись з архівних документів органу НКВС. У документі "Про діяльність ОУН на Сході України" назвали всі області України, де діяло українське націоналістичне підпілля.

Перші представники руху опору на Донеччині з'явились 1941 року в Маріуполі, функціонували два окружних проводи організації з центрами в Маріуполі та Горлівці, також діяли районні та міські організації.

Зараз ви читаєте новину «Підпільник боровся на Донбасі під гаслом "За Україну без Гітлера та Сталіна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути