Ексклюзиви
вівторок, 04 лютого 2020 13:33

Під Києвом відкрили нову археологічну культуру

Під Києвом відкрили нову археологічну культуру
Український археолог чеського походження назвав нову археологічну культуру Трипільською. Фото: golos.com.ua

4 лютого 1896 року поблизу селища Трипілля - тепер Київської області, археолог Вікентій Хвойка розкопав залишки стародавніх поселень із розписним керамічним посудом. Виявив археологічну культуру, яку першим запровадив до наукового обігу. Назвав її Трипільською.

Перші розкопки культури відбулися за десятки років у румунському селищі Кукутень та на території Галичини, що перебувала під владою Австро-Угорщини. Сам Хвойка вперше знайшов трипільські пам'ятки в Києві, на вулиці Кирилівській, 55, 1893 року. За 3 роки вийшов з експедиціями за межі міста.

У перші ж тижні коло сіл Трипілля розкопали залишки спалених поселень, глинобитні майданчики із гончарними печами, мальовані глиняні черепки та вцілілий посуд. Знаходили й глиняні фігурки людей, тварин, будиночків. Крем'яні наконечники стріл, уламки зброї, кістки свійських тварин. Все це несли археологам і люди, які знаходили пам'ятки на полях протягом десятків років. Під керівництвом Хвойки розкопали близько 13 тис. кв. м поселень. Уперше вчений презентував свої знахідки на ХІ археологічному з'їзді в Києві у серпні 1899-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли в Києві вперше розкопали трипільську кераміку, вона не викликала сенсації

Землеробська культура набула найбільшого розквіту між 5500 та 2750 р. до н.е. Пізніше вчені встановили, що її представники заселяли терени сучасних України, Румунії та Молдови. Археологи почали знаходити й так звані протоміста - поселення, що мали і міські, і сільські риси.

Історія походження Трипільської культури та особливості зовнішності її представників не з'ясовані й досі. Попри це, навколо неї й до сьогодні виникають численні міфи. Історики та археологи виділяють і окремий псевдонауковий жанр - трипологію, з якою намагаються боротися. Трипільців називають передовою праслов'янською цивілізацією, що виникла раніше за шумерську та єгипетську, мала вплив навіть на давню Індію. Напряму ототожнюють з українцями, тому що й ті були землеробами та жили мирно, мали розписну символіку. Але більшість дослідників не відносить трипільців навіть до праслов'ян. Не збереглося жодних відомостей про мову та письмо, якого, ймовірно, не було.

Нині припускають, що трипільці є нащадками населення, яке прийшло з Близького Сходу і принесло з собою давній землеробський спосіб господарювання.

Біля Львова археологи виявили рештки амфори часів Трипільської культури. Вік уламків оцінюють у 5 тисяч років. Їх знайшли на горі Жупан у Винниках.

Зараз ви читаєте новину «Під Києвом відкрили нову археологічну культуру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути