понеділок, 12 березня 2018 16:09

Петро Могила 7 років судився за митрополію

Петро Могила 7 років судився за митрополію
Петро Могила став митрополитом у Львові. Фото: Львівський музей історії релігій

12 березня 1633 року польський король Владислав XIV Ваза висвятив у митрополити Петра Могилу. Давав свободу православним, аби забезпечити собі більшість у сеймі.

Петро Могила домовився з майбутнім королем Владиславом про привілеї. Тоді православні делегати на сеймі запропонували обрати його Київським митрополитом. Король підтримав це рішення, пише zik.ua.

Королівською грамотою Могилі віддали Києво-Софійську церкву, зберегли за ним і Києво-Печерську архімандрію, доручили нагляд над Пустинно-Микільським монастирем. Константинопольський патріарх благословив Петра Могилу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Липу Петра Могили лікували паркетним клеєм

Висвятили Петра Могилу у Львові. Тут його добре знали. В червні новий митрополит вирушив до Києва. Його попередник Ісайя Копинський виступав проти обрання Петра Могили. Між ієрархами почався відкритий конфлікт, в якому Могила розраховував на допомогу короля і владних установ, звинувачуючи свого конкурента в москвофільстві. Копинський і його прихильники в противагу розносили чутки про те, що сам Могила є таємним католиком і планує передати всі храми уніатам і латинянам.

Судова тяганина тривала не один рік. У лютому 1637 року Петро Могила запросив Ісайю в Луцьк. Там у присутності численного духовенства примирився з ним.

Ісайя Копинський знову виступив проти Могили, заявивши, що той силою примусив його до примирення. До самої смерті 1640 року не поступався наступникові.

Мало відомо про ранній період життя Петра Могили. Він брав участь у Хотинській битві 1621 року, ще до посвяти у сан Києво-Печерського архимандрита. Тоді ж Петро Могила почав часто відвідувати Київ, брав активну участь у справах православної віри. Спілкувався з митрополитом Йовом Борецьким . Він був наставником Петра Могили ще за часів навчання у Львівській братській школі.

1991 року був відкритий університет "Києво-Могилянська академія", який згодом отримав статус національного. Названий на честь Петра Могили. 1996-го Петро Могила був канонізований. Він став першим святим, якого визнають усі конфесії Української православної церкви.

Зараз ви читаєте новину «Петро Могила 7 років судився за митрополію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути