понеділок, 02 квітня 2018 11:51

Калнишевського звільнили з тюрми, коли йому виповнилось 111 років

Калнишевського звільнили з тюрми, коли йому виповнилось 111 років
Цар засудив Калнишевського до ув'язнення. Фото: "Вікіпедія"

2 квітня 1801-го на Соловках звільнили з ув'язнення останнього кошового отамана Запорозької Січі 111-річного Петра Калнишевського.

Калнишевського заарештували на початку червня 1775-го. У цей час російські війська під командуванням генерала Петра Текелія, які поверталися з турецького походу, повністю зруйнували Січ, а все майно та козацькі архіви вивезли до Петербурга. Петро Калнишевський на козацькій раді відмовився оборонятись.

Кошового разом із старшиною звинуватили у захопленні та присвоєнні чужої власності і намаганні створити незалежне управління. На нього доніс полковий старшина Павло Савицький. 1767 року він повідомив у Петербург, що Калнишевський разом з писарем Павлом Головатим погрожував у разі невиконання земельних суперечок із Новоросійською губернією на користь Запоріжжя звернутись до турецького султана з проханням взяти Січ під свою протекцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гетьман Хмельницький підписав союзний договір із Московією

85-річного Петра Калнишевського вивезли до Москви. Звідти за пропозицією князя Григорія Потьомкіна його засудили до довічного заслання до Соловецького монастиря. Він прибув туди 29 липня 1776 року. Калнишевського утримували в одиночному казематі розміром 1 на 3 м без права листування і спілкування з іншими ув'язненими. Дозволяти покидати келію йому лише на Пасху, Преображення та Різдво .

Калнишевський за час ув'язнення втратив зір та перестав себе доглядати. Після амністії він за станом здоров'я залишився ченцем у монастирі. Помер на 113-му році життя 13 листопада 1803 року після 27 років неволі. Похований на головному подвір'ї Соловецького монастиря перед Преображенським собором.

25 березня 1651 року відбувся бій козаків із поляками біля Вінниці. 3-тисячний козацький полк під проводом полковника Івана Богуна розгромив 20-тисячне польське військо. Загони поляків очолювали коронний гетьман Мартин Калиновський та гетьман Станіслав Лянцкоронський.

Зараз ви читаєте новину «Калнишевського звільнили з тюрми, коли йому виповнилось 111 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути