середа, 02 жовтня 2013 18:55

Першу міжконтинентальну зброю у 1944-му винайшли японці

Автор: Фото: D. Tewksbury, Hamilton College, Wikimedia Commons
  Географія вибухів куль була дуже широкою, від Гаваїв до Детройта. Одній з них вдалося на якийсь час зупинити охолоджуючий контур атомного реактора Манхеттенського проекту, проте аварійні системи врятували становище
Географія вибухів куль була дуже широкою, від Гаваїв до Детройта. Одній з них вдалося на якийсь час зупинити охолоджуючий контур атомного реактора Манхеттенського проекту, проте аварійні системи врятували становище

Першу свідомо створену в якості міжконтинентальної зброю винайшли в Японії - країні, яка в наш час здобула славу лідера з розробки технічних новинок. Вважається, що така зброя була досить слабкою і неефективною.

У 1926-1944 рр.. японський дослідник Васабуро Оічі за допомогою метеозонду намагався скласти карту вітрів, які дмуть над країною на різних висотах.

Серед інших висновків, які зробив науковець, був і такий: на висоті приблизно 9,15 км над Японією вітер дме із заходу на схід. У 1944 році отримані дані були визнані такиим, що відповідають і місяцям, де такі дослідження японцями не проводилися: всьому Тихому Океану і західній частині північноамериканського континенту.

Японці вирішили налагодити виробництво повітряних куль, які нагадують дослідні метеозонди. Матеріалом повинен була слугувати папір васі, який використовували для орігамі й традиційної каліграфії, просочений звичайними смолами. Наповнювалися кулі воднем. Їх піднімали над східним узбережжям Японії і залишали дрейфувати в повітрі з надією на те, що вони кинуться до США.

Для регулювання висотного коридору застосували механіку. При денному нагріванні куля сама перебувала на 9 км, а при нічному охолодженні, щоб утримати висоту, вона викидала мішки з баластом. Якщо висота перевищувала 11,5 км, куля стравлювала водень через клапан, утримуючись в заданому висотному коридорі. Середній час подорожі на 8 000 км у разі 10-метрових міжконтинентальних повітряних куль займав три дні.

В ідеалі через 72 години після пуску малий пороховий заряд підривав трос, на якому висіли бомби, і ті падали на землю. Для забезпечення секретності через 84 хвилини після цього куля самоліквідувалася підривом .

За японськими розрахунками, з якими згодні і нинішні дослідники, лише 10 % цих бомб мало потрапити на північноамериканський континент. Тому винахідники розмістили малі заряди, але з пристойним потенціалом знищення. В основному це були запальні авіабомби загальною вагою від 12 до 20 кг (за іншими даними - 18 кг) на кулю. Загалом, згідно з японськими документами, було запущено 9000 таких куль, з яких, імовірно, 900 впали на Північну Америку. Фрагменти приблизно 300 були знайдені на території США. Решта, мабуть, опинилися там, де щільність населення не перевищувала 12 осіб на квадратний кілометр.



Запуск таких балонів стартували в листопаді 1944 року, та найбільш вражаючий чинник їхніх запальних бомб - здатність викликати пожежі в сухих західних штатах США - був зведений до мінімуму, адже дія відбувалася восени. Пожежі все ж були, і в боротьбі з ними багато американських військовослужбовців отримали серйозні опіки.

ВПС США знищили приблизно 20 куль, тобто одну зі 450. Це пояснюють тим, що балони летіли на занадто великий для регулярного патрулювання висоті й були невидимі для радарів того часу.

Частково свою справу диво- броя виконала: вибухи і пожежі реєструвалися від Каліфорнії до Аляски, але виразного розуміння їхніх причин не було. Американці вважали, що кулі запускаються з японських підводних човнів біля узбережжя Тихого океану, проте коли хтось здогадався відправити на експертизу баластні мішки з однієї з повалених куль, стало зрозуміло, що пісок цей японського походженн . Оскільки американці не були в курсі переміщення повітряних течій над Тихим океаном, ситуація залишалася для них не цілком зрозумілою. Спочатку жертв не було, але цензура воєнного часу не дозволяла поширювати інформацію про що проходить, і в підсумку сталося неминуче.

Про перші жертви стало відомо 5 травня 1945 року. У штаті Орегон група дітей, очолювана вагітною жінкою, натрапила під час пікніку на залишки повітряної кулі. Не знаючи про небезпечну природі знахідки, діти почали гратися нею і спровокували вибух  деякі кулі оснащувалися малими уламсковими бомбами).

Зараз ви читаєте новину «Першу міжконтинентальну зброю у 1944-му винайшли японці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути