Ексклюзиви
неділя, 19 листопада 2017 04:20

Перший український космонавт вивчав дію гравітації на рослини

Перший український космонавт вивчав дію гравітації на рослини
Перший український космонавт Леонід Каденюк. Фото: Вікіпедія

19 листопада 1997 року розпочалася експедиція американського космічного човника "Колумбія", у якій взяв участь перший космонавт незалежної України 36-річний Леонід Каденюк. На борту було шестеро космонавтів: троє американців, індіанка Калпана Чавла, японець Такао Дої та українець. Політ тривав 15 діб 16 год. 35 хв. 1 секунду.

Леонід Каденюк народився 28 січня 1951 року у селі Клішківці на Буковині в родині сільських вчителів. Закінчив Чернігівське вище військове авіаційне училище льотчиків, Московський авіаційний інститут. Пройшов повний курс підготовки до польотів на кораблях "Союз" та орбітальній станції "Мир", отримав кваліфікацію льотчик-випробувач першого класу. За участь українського космонавта в місіях американських шатлів домовився Президент України Леонід Кучма з Президентом США Біллом Клінтоном у 1994 році. Наступного року Каденюка зарахували до групи космонавтів Національного космічного агентства України. Того ж року він прийняв громадянство України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перша собака у космосі померла через перегрів кабіни супутника

"У набір космонавтів мене відібрали із трьох тисяч кандидатів ще в сімдесятих. Моя підготовка – фізична і психологічна – була ідеальною. Вивчав медицину, біологію, астрономію, астрофізику, геологію, екологію. Основна проблема була в тому, що я не знав англійської - в школі вчив французьку. І вже перед самим польотом за місяць я її опанував і міг вільно спілкуватися із американцями", - розповідає космонавт.

З дозволеного багажу в космос Каденюк взяв три прапори України, старовинний тризуб, фотографії творців космонавтики Юрія Кондратюка і Сергія Корольова, збірку "Кобзар" і фотографію портрету Шевченка, аудіокасети із піснями українських виконавців. В шатлі українець проводив наукові досліди - вивчав дію гравітації на рослини та виконував експерименти з власним тілом у невагомості. "Я ходив по стелі, спав на стіні, скручувався в позі ембріона, танцював та фіксував свої реакції на невагомість".

Після польоту в космос Каденюку присвоїли звання Героя України та почесного громадянина Чернівців. Став народним депутатом та радником з питань авіації та космонавтики. Видав книгу "Місія – Космос". В 2017 году іменем Леоніда Каденюка назвали астроїд.

Зараз ви читаєте новину «Перший український космонавт вивчав дію гравітації на рослини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути