Ексклюзиви
субота, 23 вересня 2017 04:20

Перший переліт через Середземне море тривав 8 годин

Перший переліт через Середземне море тривав 8 годин
Французький пілот Роллан Гаррос. Фото: Вікіпедія

23 вересня 1913 року французький пілот Роллан Гаррос першим здійснив переліт через Середземне море. Гаррос стартував у Фрежус (Південна Франція) й приземлився у місті Бізерта (Туніс) Цей політ тривав 8 годин. Водночас він поставив і новий рекорд висоті польоту — 4250 м.

Роллан Гаррос (1888-1918) - французький льотчик часів Першої світової війни. Після початку війни він вступив у французьку армію. Оскільки одночасно керувати літаком і цілитися занадто складно, він першим поєднав кулемет з поздовжньою віссю літака. Також запропонував конструкцію, яка дозволяла стріляти з кулемета, розташованого за провідним гвинтом. Для цього він використовував щитки на лопастях повітряного гвинта. Уперше це озброєння було задіяне Ролланом Гарросом 1 квітня 1915 року. Тоді він атакував одразу чотири німецькі літаки Albatros. Один з них був зразу збитий, а три інші розвернулися й полетіли до своїх позицій. Нова система озброєння була змонтована на 50 літаків типу Morane-Saulnier N, які вважалися тоді найкращими винищувачами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чарлі Чапліну заборонили в'їзд в США

18 квітня 1915 року Ролан Гаррос був збитий і його взяли в полон. Прлобув військовополоненим до лютого 1918 року, потім йому вдалося втекти. У жовтні того ж року він знову був збитий і загинув.

Іменем льотчика був названий тенісний комплекс в Парижі, де проводиться Відкритий чемпіонат Франції з тенісу. Сам чемпіонат также нерідко називають турніром "Роллан Гаррос".

Зараз ви читаєте новину «Перший переліт через Середземне море тривав 8 годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути