середа, 07 жовтня 2020 13:16

Переговори щодо Криму та Донбасу припинилися

Переговори щодо Криму та Донбасу припинилися
Переговори між Україною та Росією 1918 року зайшли у глухий кут. Фото: "Око"

Через розбіжності з питань територіальної приналежності Донбасу і Криму 7 жовтня 1918 року зупинилися мирні переговори між Українською державою та РРФСР.

За Брестським мирним договором російські більшовики були змушені визнати незалежну Україну та почати з нею переговори. Мирна конференція розпочалася в Києві.

Найбільші суперечки виникли з приводу розмежування. Російська сторона відмовлялася перенести фронт на північ від фактичного розташування військ. Угоди між українськими та німецькими військами з одного боку і військами Російської Федерації з іншого уклали на окремих напрямках фронту.

Демаркаційна лінія являла собою нейтральну зону завширшки 10-40 км, обмежену лінією розташування української та російської сторін. Військам заборонялося перетинати цю лінію.

Майже на всіх засіданнях обговорювали питання кордону. Важкість визначення кордонів виникла через помилки Центральної Ради. Третій універсал не включав Крим до складу України. Це суперечило позиції гетьманського уряду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Змінили статуси провідних університетів

Глава української делегації Сергій Шелухін вказував, що у питанні розмежування Донбасу українська сторона керувалась економічними потребами не лише України, а й Росії. Проведення кордону за українським проєктом не руйнувало зв'язку металургійних підприємств України. Росії залишали регіони, які забезпечували 15% видобутку вугілля і 30% антрациту. Проведення кордону за російським проєктом забирало від України майже все паливо.

Суперечки між сторонами завели переговори в глухий кут.

Переговори про входження Криму до складу Української держави розпочалися 5 жовтня 1918 року в Києві. Перед тим Україна провела цілковиту економічну блокаду півострова.

Зараз ви читаєте новину «Переговори щодо Криму та Донбасу припинилися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути