вівторок, 25 грудня 2012 15:16

Печатка Попандопуло стала першою в колекції Шереметьєва
7

Фото: Фото: Ольга Каменєва
Сюртук часів Кримської війни
Сюртук часів Кримської війни
Щорічно Олексій Шереметьєв проводить по кілька виставок. Хоча зізнається, що вже давно мріє про постійний виставковий зал для власної колекції

Майже дві тисячі давніх печаток зберігається у приватному зібранні відомого київського колекціонера та бізнесмена Олексія Шереметьєва. Це лише невелика частина його великої колекції.

За словами власника, інтерес до печаток та науки, яка їх вивчає - сфрагістики, - виник майже випадково:

"Останнім часом мене найбільше цікавлять печатки. Інші речі можуть бути тиражними, а печатка – вона одна-унікальна. Нею завіряють дане людиною слово. Першу печатку купив за 30 доларів на Київському клубі колекціонерів. Вона належала Попандопуло. Це ті грецькі переселенці Попандопуло, праобраз потомка яких виник у фільмі „Весілля в Малинівці".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Таке буває раз у століття" - в Києві представили реліквії міського самоврядування

Олег Однороженко, доктор історичних наук і співробітник приватного музею Шереметьєва говорить, що найбільш цінними є печатки Русі. На його думку, це чи не найголовніші матеріальні згадки, які дійшли до наших часів з князівської епохи.

"Це свинцеві тиснені печатки. Для часів Київської Русі - це основне. Їхня іконографія дає нам зображення князів, символів влади", - пояснює Однороженко.

Крім того, такі печатки допомагають у дослідженні генеалогії, зокрема завдяки гербам, зображеним на них.

"Щити на гербах ділили на чотири частини і вміщували генеалогічну програму - герб батька, матері і бабусь. За ними можна визначати генеалогію. Дуже багато моментів вдалося встановити саме таким чином", - додає історик.

Печатки модерного періоду дійшли до нас у значно більшій кількості.

"Великі урядові печатки була на ручках, зберігалися в канцелярії, - розповідає Однороженко. - Їх також могли носити канцлери чи намісники. А індивідуальні печатки носили на гнєтах - перснях. Також могли носити в гаманці або на шиї пластини з приробленою ручкою".

Щорічно Олексій Шереметьєв проводить по кілька виставок. Хоча зізнається, що вже давно мріє про постійний виставковий зал для власної колекції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Керчі представили унікальні античні вироби з дерева

У його зібранні є різноманітні артефакти. Сам він жартує, що першим експонатом став подарований батьком ґудзик з солдатського мундира часів Кримської війни. Саме Кримська війна і стала першим серйозним історичним зацікавленням Шереметьєва. Однак останнім часом його значно більше почала цікавити власне українська історія.

При цьому Шереметьєв не називає себе меценатом, адже стверджує, що збирає свою колекцію тому що йому це подобається, при цьому усвідомлюючи який внесок робить у збереження історичної спадщини.

"Я підсвідомо переорієнтувався на українську історію. В жодному разі не відмовляюся від того, що було зроблене раніше. Але зараз мій вектор – це популяризація воєнної історії України. Я не збираю аби збирати. Я не збираю, наприклад, печатки Африки чи Латинської Америки, а лише те, що близьке Україні".

Зараз ви читаєте новину «Печатка Попандопуло стала першою в колекції Шереметьєва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути