Ексклюзиви
вівторок, 10 липня 2018 08:20

Пасажирський літак розбився через сонних пілотів

Пасажирський літак розбився через сонних пілотів
Учкудук. Фото: Кадр youtube.com

Поблизу міста Учкудук сталася найбільша катастрофа радянського пасажирського літака. 10 липня 1985 року літак "Ту-154" Узбецького управління авіації втратив висоту і розбився. Загинули всі 200 осіб, що знаходились на борту літака.

Літак Ту-154Б-2 виконував регулярний рейс № 5143 за маршрутом Карші - Уфа - Ленінград. Стояла сильна спека. Температура повітря в аеропорту Карші була вищою за 33 °С.

Вилетіли з чотиригодинний затримкою. Пасажири і екіпаж були сильно стомлені спекою і довгим очікуванням. Літак переповнений: на борту перебували 191 пасажир і 9 членів екіпажу. Серед пасажирів було кілька десятків дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збили літак із суперзіркою кіноматографа на борту

Приблизно о 23:40 лайнер набрав висоту 11 600 метрів, але раптово став знижуватися. Екіпаж встиг доповісти про відмову двигунів і спробах взяти ситуацію під контроль. Незважаючи на зусилля льотчиків, літак стрімко втрачав висоту. О 23:46 літак зіткнувся із землею в пустельній рівнинній місцевості в 68 км на північний схід від Учкудуку. Ту-154 повністю зруйнувався і згорів.

В офіційному висновоку про катастрофу вказали, що її причиною стало звалювання літака в плоский штопор в польоті. Перевантаження та висока температура зовнішнього повітря спричинила малий запас тяги двигунів. Екіпаж Ту-154 допустив ряд відхилень від інструкцій, втратив швидкість і з пілотуванням повітряного судна не впорався. Припускають, що змучений спекою екіпаж після включення автопілота просто заснув. А прокинувшись, не розібралися в ситуації.

Міністерство авіації Великої Британії забороняло приватні польоти під час Другої світової війни. Але їх здійснювали незаконно. 1 червня 1943 року над Біскайською затокою німці збили літак. Думали, що в ньому летів британський прем'єр Вінстон Черчилль. Насправді збили пасажирський літак "Ібіс", що курсував рейсом 777 із Лісабона до Лондона.

Зараз ви читаєте новину «Пасажирський літак розбився через сонних пілотів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути