неділя, 28 травня 2017 04:20

Паризька комуна проіснувала 72 дні

Паризька комуна проіснувала 72 дні
Паризька комуна. Фото: Вікіпедія

28 травня 1871 року після тижня кривавих боїв, в котрих загинуло більше 25 тисяч людей, зазнала поразки Паризька комуна. Комуна проіснувала 72 дні (з 18 березня по 28 травня 1871 року) і привернула до себе увагу і урядів, і революційних демократів Європи. На боці комунарів проти версальських військ боролися польські та бельгійські революціонери. Військові суди засудили понад 13 000 чоловік, з них 7 500 чоловік було заслано в Нову Каледонію і Алжир, а 21 розстріляні біля стін кладовища Пер-Лашез. Без суду було розстріляно за різними оцінками від 15 до 30 тисяч чоловік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Франції проголосили Паризьку Комуну

18 березня 1871 французький пролетаріат, піднявшись на збройне повстання проти контрреволюціонерів, взяв владу в свої руки і створив Паризьку Комуну. Вона була першим досвідом диктатури пролетаріату. Повсталі оволоділи містом. Уряд бігло в колишню королівську резиденцію - Версаль. Комуна була органом самоврядування, який об'єднав виконавчу і законодавчу гілки влади.
Паризька Комуна більше нагадувала дискусійний клуб, ніж дієздатний уряд. Заходи, вжиті Комуною (заміна постійної армії озброєним народом, відділення церкви від держави, введення виборності і змінюваності чиновників державного апарату), носили обмежувальний характер. Здійснено встановлення робітничого контролю над підприємствами, кинутими власниками, і вселенням в спорожнілі квартири аристократів буржуа бідних сімей з робочих кварталів.

У Версаль стягувалися вірні уряду війська. 21 травня військо вступило в Париж і в місті почалась восьмиденна вулична різанина. В останні 3 дні комуни з кількох сотень заручників, утримуваних у в'язницях Парижа, комунари розстріляли 63 людини; розстрілювались також мирні жителі, як відмовлялись їх підтримати. Однак 29 травня весь Париж був уже в руках версальців. Почали свою роботу військові суди, які засудили понад 13000 чоловік, з них 7500 чоловік було заслано, а 21 розстріляні біля стін кладовища Пер-Лашез.

Зараз ви читаєте новину «Паризька комуна проіснувала 72 дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути