понеділок, 16 жовтня 2017 13:21

Папу Римського Івана Павла ІІ обирали 111 кардиналів

Папу Римського Івана Павла ІІ обирали 111 кардиналів
Папа Римский Іван Павло II. Фото: Вікіпедія

16 жовтня 1978 року уперше з 1522 року папою римським став неіталієць - краківський кардинал Кароль Войтила обраний на вищий пост у католицькій церкві; він прийняв ім'я Іван Павло II.

Кароль Войтила став Папою на другий день конклаву. Білий дим, який звіщав звершення вибору, з'явився над Сикстинською каплицею о 18.18. Митрополит Краківський став 262-м наступником св. Петра.Колегія кардиналів, яка здійснила обрання, налічувала 111 осіб. Серед кардиналів-електорів тільки 18 були молодші за Войтилу. Він став наймолодшим Папою за останні півтораста років (від часу понтифікату Адріана VI, голландця, який правив у 1522–1523 роках). А також і першим в історії Церкви Папою, який при обранні імені послався аж на трьох своїх прямих попередників: Йоана ХХІІІ, Павла VI і Йоана Павла І.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нападник на Папу Римського напророчив кінець світу до 2100 року

Повна офіційна назва посади, на яку було обрано кардинала Войтилу, звучить так: "Його Святість Святіший Отець Йоан Павло ІІ, Єпископ Римський, Намісник Господа нашого Ісуса Христа, Наступник Князя Апостолів, Первосвященик Католицької Церкви, Патріарх Заходу, Примас Італії, архиєпископ і митрополит Римської церковної провінції, суверенний володар Держави Ватикан, перед тим архиєпископ і митрополит Краківський, кардинал Кароль Войтила".

Британська "The Times" наступного дня після конклаву написала: "Обрання кардинала Войтили на Папу — це подія надзвичайного значення. Кардинали відправили Церкву в подорож, кінець якої незнаний… Можливо, вони вчинили якнаймудріше; однак вони ризикують визволенням таких людських, політичних і релігійних сил, які потім не зможуть контролювати".

Кароль Йозеф Войтила народився в Польщі 18 травня 1920 року. Коли хлопчикові виповнилося дев'ять років, його мати померла. А в 20-річному віці Йозеф втратив і батька — колишнього армійського офіцера. Після закінчення ліцею юнак вирушив на навчання до Ягеллонського університету. Крім того, у Кракові він почав відвідувати підпільну духовну семінарію. В цей період майбутньому Папі вдалося вивчити 10 іноземних мов. У 1946 році він став священиком, отримав ступінь доктора богослов'я. У 1958 році Кароль Йозеф Войтила став єпископом, а через 9 років — кардиналом. Історичне обрання Івана Павла II Папою Римським сталося 16 жовтня 1978 року. Іван Павло II очолював Ватикан 26 років. Він всіляко підтримував сучасний розвиток цивілізації, не виключаючи її духовну складову. За його ініціативи церква реабілітувала багатьох учених, які ще за часів середньовіччя були засуджені інквізицією. 2 квітня 2005 року він помер. Смерть понтифіка стала трагедією не тільки для католиків, а й для представників багатьох інших релігій. В 2013 році спеціальна комісія Ватикану визнала Іван Павло II святим.

Зараз ви читаєте новину «Папу Римського Івана Павла ІІ обирали 111 кардиналів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути