субота, 13 травня 2017 22:10

Нападник на Папу Римського напророчив кінець світу до 2100 року

Нападник на Папу Римського напророчив кінець світу до 2100 року
Папа Римський довго відходив від поранення. Фото: Вікіпедія

13 травня 1981 року у Ватикані турецький терорист Алі Агджа здійснив замах на Папу Римського Івана Павла ІІ.

Напад стався на площі святого Петра у Ватикані. У день замаху на площі зібралися понад 20 тис. паломників. Агджа взяв на руки немовля якоїсь жінки. Коли побачив, що до нього наближається папомобіль, віддав дитину назад. І почав стріляти. Куля влучила в живіт, завдавши Івану Павлу ІІ важкого поранення, втім, дивом оминула життєво важливі органи.

Агджу негайно затримали. З'ясувалося, що він був членом ультраправої групи "Сірі вовки". В Італію потрапив після того, як втік з турецької в'язниці, де відбував термін за вбивство та пограбування банків. Агджу засудили до довічного ув'язнення, а понтифік довго оговтувався від травм.
Одразу ж виникло кілька версій замаху, головна з яких – помста Радянського Союзу. Адже Агджа на допитах визнав, що папу йому "замовили" болгарські спецслужби, тісно пов'язані з СРСР. Радянський Союз зі своєю атеїстичною мораллю не міг допустити, щоб найвищий сан у церкві посів виходець із соціалістичної країни. Тому Івана Павла ІІ було вирішено вбити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Він був втіленням всього, що уособлює капіталізм" - 35 років тому терорист здійснив замах на Івана Павла II

Іван Павло II ще в травні 1981 року повідомив про те, що прощає Агджу. Під час ув'язнення з Агджа попросив аудієнції у Папи. У 1983 році Понтифік зустрівся з терористом в римській в'язниці і довго розмовляв з ним віч-на-віч. Як відомо, Іван Павло II помер у 2005 році.

У 2000 році президент Італії Карло Адзеліо Чампі помилував злочинця, який був перевезений до Туреччини. Там він знову потрапив за ґрати, тому що раніше був засуджений до довічного ув'язнення за вбивство журналіста Абді Іпекчі в 1979 році. Остаточно Агджа вийшов на волю 18 січня 2010. Зараз Агджа перебуває під наглядом психіатрів. Терорист, який до того сповідував іслам, охрестився, заявив, що він є втіленням Ісуса Хреста на землі і напророчив кінець світу до 2100 року.

Зараз ви читаєте новину «Нападник на Папу Римського напророчив кінець світу до 2100 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути