Ексклюзиви
неділя, 02 червня 2019 08:20

Папа римський цілував польську землю

Папа римський цілував польську землю
Папа римський Іван Павло ІІ поцілував польську землю. Фото: point.md

На головній варшавській площі Папа римський Іван Павло II, уродженець Кракова 2-го червня 1979 року проголосив промову для поляків. Вперше Папа Римський відвідав комуністичну країну. Зійшовши з літака, Папа поцілував землю

16 жовтня 1978 року обрали нового Папу Римського - поляка Кароля Войтила, що взяв собі ім'я Іван Павло II. Обрання польського кардинала на престол Папи стає світовою сенсацією. Офіційна реакція польської комуністичної влади - радість. Висилають у Ватикан телеграму: "На Папському Престолі вперше в історії - син польського народу, який в єдності і співпраці всіх громадян розбудовує велич і процвітання його соціалістичної Батьківщини".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Папу Римського Івана Павла ІІ обирали 111 кардиналів

Іоанн Павло ІІ відвідав у червні Варшаву, тут його зустрічали з бурхливим захопленням. У той час як комуністичні власті у Варшаві відносно спокійно сприйняли візит Іоанна Павла ІІ до Польщі, у Москві забили тривогу. Папа виступив на головній площі:

"Закликаю вас - поляки, я, син польської землі і одночасно я, Іван Павло ІІ – папа. Боріться проти усього, що руйнує людське достоїнство. Вітаю вас як перший папа, що вийшов з польського роду, на порозі другого тисячоліття хрещення і другого тисячоліття історії народу. Дорогі земляки, для яких Христос не перестає бути постійно відкритою книгою науки про людину. А одночасно - науки про гідність і права народу. Не може бути справедливої Європи без незалежної Польщі на її карті. Боріться" - каже у промові Іван Павло II.

16 жовтня 1978 року уперше з 1522 року папою римським став неіталієць - краківський кардинал Кароль Войтила обраний на вищий пост у католицькій церкві; він прийняв ім'я Іван Павло II.

Зараз ви читаєте новину «Папа римський цілував польську землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути