вівторок, 16 серпня 2016 15:21

"Пам'ятаючи своє невеселе дитинство, я намагався писати якомога веселіше," - 5 найвиразніших героїв Всеволода Нестайко

"Пам'ятаючи своє невеселе дитинство, я намагався писати якомога веселіше," - 5 найвиразніших героїв Всеволода Нестайко

16 серпня 2014 року на 84-му році пішов з життя класик дитячої літератури Всеволод Нестайко.

Всеволод Зіновійович 30 років очолював редакцію у видавництві "Веселка". За життя автор видав близько сорока дитячих творів. У 24-річному віці Нестайко опублікував у журналі "Барвінок" своє перше оповідання для дітей. Перша книга "Шурка і Шурко" вийшла у світ у 1956 році.

"Коли я став по-справжньому дорослим, мені страшенно захотілося повернутись назад у дитинство — догратися, досміятися, добешкетувати...Вихід був один — стати дитячим письменником. Так я й зробив. І, пам'ятаючи своє невеселе дитинство, я намагався писати якомога веселіше," - згадував Нестайко про те, як став письменником.

За "Тореадорів з Васюківки" Всеволод Нестайко отримав міжнародне визнання: фільм переміг у конкурсі в Мюнхені (1968 р.) та в Алегзандрії (1969 р.). У 1979 році Міжнародна рада з дитячої та юнацької літератури внесла трилогію "Тореадори з Васюківки" до "Особливого почесного списку Г. Х. Андерсена". Цим самим твір визнали як один з найвизначніших у сучасній дитячій літературі.

Gazeta.ua пропонує ознайомитися з самими яскравими героями творів Всеволода Нестайка.

1. Макароніна ("Одиниця з обманом" 1976 р.)

Ця четверокласниця була показовою хуліганкою. З дівчинкою майже ніхто не товаришував, окрім Галочки Білан і Светочки Черненко, котрих Макароніна врятувала від місцевого хулігана.

Ставлення до дівчинки змінилося після прогулянки з однокласниками до Пущі-Водиці. Залізши занадто високо на дерево, Макароніна впала і отримала багато подряпин. Однокласниці забинтували подряпини Макароніної своїми бантами.

Після цього випадку Макароніна змінила свій стиль та стала чемною.

2. Ява Рень ("Тореадори з Васюківки" 1973 р.)

Ява Рень вирізнявся особливою активністю. Саме він був ініціатором будівництва метро під Васюківкою і бою биків.

Коли школяр не склав шкільний іспит з української мови і його відправили на осінню перездачу, то він влітку сумлінно готувався на "безлюдному" острові.

Ява став себе називати "Робінзон Кукурузо".

3. Павлуша Завгородній ("Тореадори з Васюківки" 1973 р.)

Павлуша найкращий друг Яви. Цей "тореадор" був виваженим та спокійнішим за Яву. Втім, це не заважало хлопчакам бешкетувати разом.

Павлуша допомагав Яві втілювати всі задуми та був йому вірним товаришем. Хлопець мріяв стати пілотом, тому виховував у собі відповідальність та увагу до дрібниць.

4. Дід Маноцівник ( "В Країні Сонячних Зайчиків 1959 р.)

Героя так назвали, оскільки він приручав тварин, тому його вважали чарівником. Ніхто не знав справжній вік похилого Маноцівника. Його всі цінували та шанували , оскільки він врятував дітей від "хуліганців", створивши "Притулок маленьких друзів".

5. Антоша Дудкін ("П'ятірка з хвостиком" 1985 р.)

Тихий, сором'язливий школяр не спілкувався з однолітками та мав репутацію слабкого хлопця. Він постійно терпів знущання більш авторитетних однокласників. Втім, йому вдалось завоювати повагу найбільшого бешкетника у школі.

Це сталося після чергування на коридорі, коли Антоша сказав хулігану Васі Лобу, аби той підняв з підлоги надкушений пиріжок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Світ ще постоїть, поки ми живі", – 10 цитат Вальтера Скотта

Зараз ви читаєте новину «"Пам'ятаючи своє невеселе дитинство, я намагався писати якомога веселіше," - 5 найвиразніших героїв Всеволода Нестайко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути