вівторок, 19 жовтня 2021 09:59

Спецтема: 30 років Незалежності

Від протестів на граніті до помаранчевої революції - вийшов фільм про історію українських майданів

 

Вийшла дев'ята серія історичного проєкту "10 днів незалежності України". Вона присвячена витокам і причинам помаранчевої революції.

Революція 2004-го стала несподіванкою для Західного світу. Українці показали себе європейцями, зазначає Центр досліджень визвольного руху.

"Я завжди пам'ятатиму ніч із 21 на 22 листопада 2004 року. Увесь день перед тим ми, активісти громадянської кампанії "Пора!", намагалися захистити вибір українців на виборчих дільницях. Це був день голосування, другий тур виборів президента України. Я бачив, як бандити нападали на дільниці, як викрадали бюлетені, як підвозили цілі автобуси підкуплених виборців.

Ми робили все, що могли. Але влада однаково оголосила переможцем Януковича. Ми всі були втомлені, але ніхто не збирався спати. Усі розуміли, що це вирішальний момент для країни. Або народ повстане й захистить свій вибір, або демократії на цьому настане кінець. Тому замість сну ми роз'їхалися по київських гуртожитках - підіймати студентів на протести", - розповідає історик і автор фільму Володимир В'ятрович.

Першу цеглину у фундамент українських майданів заклала революція на граніті, яка відбулася 1990-го. Тоді студенти вимагали відмовитися від підписання нового союзного договору й провести перевибори Верховної Ради за новими демократичними правилами.

Наступною цеглиною в розбудову української демократії стала акція "Україна без Кучми", яку Леонідові Кучмі вдалося придушити. Але протести обвалили його рейтинги. Водночас зростала популярність прем'єр-міністра Віктора Ющенка, який мав репутацію прозахідного реформатора й проукраїнського лідера - за його прем'єрства нарешті почала зростати економіка.

Натомість олігархічні клани не хотіли здаватися. Вони зробили ставку на проросійського кандидата - вихідця з Донбасу із кримінальним минулим Віктора Януковича. Масові фальсифікації, розгул бандитизму, отруєння, продажна міліція - зрештою всі ці безчинства вивели тисячі людей на головну площу країни, де вони засвідчили свою позицію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як українці поховали СРСР на референдумі - вийшов документальний фільм

24 серпня 2021 року стартував документальний відеопроєкт "10 днів незалежності". Його автори обрали 10 важливих дат, пов'язаних із творенням держави.

"Для колись поневоленого народу День Незалежності країни - головне державне свято. Для більшості українців таким є 24 серпня. Хоча це не перший і не єдиний у нашій історії день, який може претендувати на цю почесну назву", - написав у Facebook автор проєкту історик Володимир В'ятрович.

Проєкт розповість про дні, за якими стоїть ціла епоха боротьби за свободу. Першу серію присвятили Четвертому універсалу УЦР.

Зараз ви читаєте новину «Від протестів на граніті до помаранчевої революції - вийшов фільм про історію українських майданів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути