Ексклюзиви
середа, 22 листопада 2017 04:20

Помаранчева Революція розпочалась о другій ночі

Помаранчева Революція розпочалась о другій ночі
Помаранчева Революція. Фото: Вікіпедія

22 листопада 2004 року на майдані Незалежності в Києві почалась акція протесту проти фальсифікації результатів другого туру виборів президента України - Помаранчева Революція.

Того дня о другій годині ночі Центральна виборча комісія України повідомляє, що після підрахунку 33% виборчих бюлетенів лідирує прем'єр-міністр Янукович з 50% голосів, а Ющенко отримав 46%. Ці дані різко відрізняються від даних екзит-полів декількох груп соціологів, які відразу після закінчення голосування оголосили про перемогу Ющенка. Той їде в ЦВК на зустріч з його головою Сергієм Ківаловим. Після бесіди за зачиненими дверима Ющенко заявляє: "Ми не довіряємо підрахункам Центральної виборчої комісії. Ми закликаємо наших прихильників прийти на майдан Незалежності і захистити свою перемогу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майдан — це настрій суспільства, а не інструмент керування країною. 7 цитат про українські революції

Прихильники Ющенка та іноземні спостерігачі з Європи й США заявили, що вибори проведені із численними порушеннями та такі розбіжності є результатом підтасування на користь провладного кандидата. Прихильники опозиції підготувалися до акцій протесту заздалегідь. Уже за добу до оголошення попередніх результатів на київській площі Незалежності почали встановлюватися намети й трибуни для проведення виступів опозиції. За кілька годин до оголошення Центральною виборчою комісією попередніх даних почали звучати заяви про фальсифікацію виборів на користь Віктора Януковича. Президент Росії Володимир Путін першим вітає Віктора Януковича з перемогою.

Із заходу, півночі, центру України в столицю виїхали десятки тисяч людей на підтримку Віктора Ющенка. У перші дні на Майдані зібралися за різними оцінками від 100 до 500 тис. Вони в'язали на одяг помаранчеві стрічки. Акція отримала назву — помаранчева революція. У наметове містечко на Хрещатику кияни приносили їжу, одяг, медикаменти. Брали додому іногородніх. Ющенко приходить на мітинг на майдані Незалежності з дружиною і своїми маленькими дітьми. Він просить присутніх заради майбутнього їхніх дітей не розходитися і не починати силовий сценарій захоплення влади. Зі Сходу приїхали прихильники Партії регіонів. Зіткнень не було. Помаранчева революція пройшла без жодного протистояння і силового скандалу.

3 грудня 2004 року Верховний суд України визнав результати другого туру виборів недійсними, призначив повторне голосування на 26 грудня. Президентом став Віктор Ющенко. За нього проголосували понад 15 млн громадян. Через п'ять років, на наступних президентських виборах, лідер Майдану набрав 1 млн 341 тис. 539 голосів.

Зараз ви читаєте новину «Помаранчева Революція розпочалась о другій ночі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути