вівторок, 16 жовтня 2018 08:20

Обрали Папу Римського з комуністичної країни

Обрали Папу Римського з комуністичної країни
Папа Римський Іван Павло ІІ у лікарні Рима, 19 травня 1981 року.

16 жовтня 1978 року обрали нового Папу Римського Кароля Войтила, що взяв собі ім'я Іван Павло II. Архієпископ Кракова став 264-им наступником св. Петра та першим за 455 років Папою-неіталійцем.

Після смерті Павла I в Рим скликають кардиналів з усього світу. 14 жовтня 111 кардиналів заходять в Сікстинську капелу аби таємно обрати нового папу. На бюлетенях для голосування треба написати ім'я того, кого бажають обрати. Врешті кардинали роблять свій вибір. 103 священнослужителі пишуть на бюлетені ім'я "Кароль Войтила".

Кароль Юзеф Войтила народився неподалік Кракова. В юності мріє стати професійним актором. Вивчає польську філологію в Ягеллонському університеті. Під час війни працює на каменоломні і хімічній фабриці. Коли відчуває поклик присвятити своє життя служінню Богу – вступає у Вищу Духовну Семінарію у Кракові. 26 річним приймає сан священника, навчається в Римі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нападник на Івана Павла ІІ у тюрмі прийняв католицизм

1964 року Папа Павло VI призначає Кароля Войтилу архиєпископом Кракова, через три роки – кардиналом. Його знають і за межами Польщі – він багато подорожує, вільно розмовляє 6 мовами, пише і видає книги, опікується молоддю. Багатьох кардиналів непокоїть вік Папи – до нього обиралися чоловіки далеко за 70 років. Ще більше турбує національність – поляк з комуністичної країни.

Обрання польського кардинала на престол Папи стає світовою сенсацією. Офіційна реакція польської комуністичної влади - радість. Висилають у Ватикан телеграму: "На Папському Престолі вперше в історії - син польського народу, який в єдності і співпраці всіх громадян розбудовує велич і процвітання його соціалістичної Батьківщини".
Понтифікат Івана Павла II триває 27 років. Папа здійснює 104 закордонні поїздки, відвідує Україну. Стає першим понтифіком, який буває в протестантській церкві і синагозі. Помирає 2 квітня 2005-го у віці 84 роки. У 2014-му Папу оголошують святим.

13 травня 1981 року 23-річний Алі Агджа стріляв у Папу Римського Івана Павла ІІ (1920–2005). Зробив чотири постріли, поранив понтифіка в живіт і руку. Одна куля пройшла за кілька міліметрів від серця Івана Павла ІІ. Він пережив шість операцій. Коли оговтався, заявив – пробачає нападника.

Зараз ви читаєте новину «Обрали Папу Римського з комуністичної країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути