Ексклюзиви
пʼятниця, 23 листопада 2018 14:42

Новий Музей жертв Голодомору прийматиме мільйон відвідувачів щороку – Іван Васюник

Новий Музей жертв Голодомору прийматиме мільйон відвідувачів щороку – Іван Васюник
Іван Васюник: "Ключова ідея музею – знати, щоб бути. Знати про цю трагедію, щоб бути нацією". Фото: Сергій Старостенко

Архітектурний проект другої черги Національного музею "Меморіал жертв Голодомору" представлять 24 листопада. Громадськість зможе побачити, якою буде будівля музею, у залі "Меморіалу жертв Голодомору" у Києві після завершення офіційної частини пам'ятних заходів.

"Архітектурне рішення символізуватиме правду, що проривається крізь заборони. Ключова ідея – знати, щоб бути. Знати про цю трагедію, щоб бути нацією", – розповів співголова Громадського комітету зі вшанування пам'яті жертв Голодомору Іван Васюник в інтерв'ю журналу "Країна".

Над архітектурним проектом працював колектив польських та українських архітекторів. Зокрема, польський архітектор Мирослав Нізьо, який проектував Музей Варшавського повстання та Музей історії польських євреїв у Варшаві.

У новому приміщенні розмістять повноцінну експозицію. Вона розповідатиме про причини, перебіг, наслідки геноциду, його виконавців і жертв. Музей функціонуватиме як науковий, освітній і методичний центр. Тут працюватиме спеціалізована бібліотека й архів, де зберуть видання та копії усіх архівних документів з цієї теми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Говорити про Голодомор маємо на головних сценах планети - Світовий конгрес українців

"Передбачається, що музей прийматиме щонайменше мільйон відвідувачів упродовж року", – зазначив Іван Васюник.

Збір коштів на будівництво другої черги розпочався. Для цього заснували Міжнародний благодійний фонд розвитку Меморіалу жертв Голодомору. Будівництво другої черги розпочнеться 2019-го.

"У світі такі музеї будують, як правило, у партнерстві держави та бізнесу. Спершу будемо звертатися до підприємців і політиків, – говорить Іван Васюник. – З часом кожен, хто відчуває свій обов'язок, зможе зробити внесок. І в такий спосіб запалити від себе і своєї родини символічну свічку пам'яті".

Повне інтерв'ю з Іваном Васюником читайте у журналі "Країна" за 22 листопада 2018 року.

24 листопада відзначаємо 85 роковини Голодомору. О 16:00 розпочнеться традиційна акція зі вшанування пам'яті жертв геноциду "Запали свічку пам'яті". З 1 вересня ця акція триває на міжнародному рівні. Упродовж 85-ти днів у якомусь із міст світу збираються тамтешні українці та всі охочі, щоб віддати шану вбитим Голодом. Міжнародна акція "Запали свічку пам'яті" завершиться 24 листопада на Меморіалі жертв Голодомору в Києві.

Зараз ви читаєте новину «Новий Музей жертв Голодомору прийматиме мільйон відвідувачів щороку – Іван Васюник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути