пʼятниця, 23 листопада 2018 11:52

Говорити про Голодомор маємо на головних сценах планети - Світовий конгрес українців

Говорити про Голодомор маємо на головних сценах планети - Світовий конгрес українців
23 листопада 2018 року в Українському домі провели Міжнародний форум "Україна пам'ятає, світ визнає" до 85-тих роковин Голодомору 1932—1933 років в Україні Фото: istpravda.com.ua

У Києві проходить Міжнародний форум до 85 роковин Голодомору 1932–1933-х – геноциду українського народу "Україна пам'ятає, світ визнає". На ньому обговорюють питання ведення політики пам'яті та будівництво "Меморіалу жертв Голодомору".

"Про Голодомор мають говорити митці – співаки, художники, актори. Маємо інвестувати у такі справи. Говорити про Голодомор маємо на головних сценах планети. Міністерство культури повинно виділити гроші та робити це разом із нашими громадами. Нещодавно проводили таку виставку в Австралії. Є ще один із ресурсів - уряд Великої Британії дає стипендії університетам для вивчення Голодомору. Це практична річ. Дослідники, які писали про трагедію, тепер стають нашими друзями, послами у світі. Ми хочемо створити комітет із нащадків людей, які пережили Голодомор. Ми всі робимо багато, але вони зможуть нас вести за собою, піднімати питання визнання геноциду перед ООН. Мусимо думати ширше", - сказав Генеральний секретар Світового конгресу українців Стефан Романів.

Співголова Громадського комітету із вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933-х в Україні Іван Васюник у своєму виступі звернув увагу, що політика пам'яті про Голодомор є однією з найбільш вдалих за роки незалежності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ролику до Дня пам'яті жертв Голодомору оживили дівчинку зі столичного меморіалу

"Закон про Голодомор свіго часу був чи не єдиною нашою перемогою у гібридній війні проти Росії, яка триває з початком нашої новітньої історії. Це підтверджують соціологічні дослідження. Вони доводять, що визнання Голодомору основане на правді. Подальшу роботу над вивченням Голодомору і проведенням політики пам'яті пов'язую з музеєм у Києві. Запланована його розбудова. Проект представили у теперішньому дійочому меморіальному залі. Його розробили польські та українські архітектори. Символізує правду, що проривається крізь заборони. Завершуються підготовчі роботи і будівництво розпочнеться наступного року. Нас чекають роки збору артефактів і створення експозиційного простору", - розповів Іван Васюник.

Світовий конгрес українців, Громадський комітет із вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933-х в Україні та "Меморіал жертв Голодомору" створили Міжнародний благодійний фонд розвитку "Меморіалу жертв Голодомору". Кожен зможе зробити внесок у будівництво музею.

Статистику смертності, зазначену в архівах відділів РАЦСів України 1932-1933-х, переписали протягом наступного року. Показники у документах занизили у десятки разів.

Про це Gazeta.ua розповів Андрій Кісь, судово-медичний експерт Харківського обласного бюро, який більше 13 років вивчає тему Голодомору.

Зараз ви читаєте новину «Говорити про Голодомор маємо на головних сценах планети - Світовий конгрес українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути