четвер, 22 листопада 2018 12:20

Дані про смертність років Голоду занизили в десятки разів

Дані про смертність років Голоду занизили в десятки разів
Голодомор в Україні. Фото: ukrainians.lu

Статистику смертності зазначену в архівах відділів РАЦСів за 1932-1933 роки переписували протягом наступних років. Показники в документах занизили у десятки разів.

Про це Gazeta.ua розповів Андрій Кісь, судово-медичний експерт Харківського обласного бюро. Він більше 13 років вивчає тему Голодомору.

"Ілля Шелєхєс, головуючий на той час Харківським облвиконкомом, ще у травні 1934-го видав наказ про вилучення та наведення порядку в документах РАЦСів, де реєструють смерть. Хто саме переписував – не відомо. Проте, це було професійно організовано. У фальсифікації брали участь підготовлені та розумні лікарі, статистики, демографи. Переписи підганялись під демографічний статус України", - розповів експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мільйонами вмирають від Голоду" - у архіві знайшли зворушливі листи вихованців сиротинців

Під час проведення судово-медичної експертизи у 2009-му році щодо смертності дітей в Харківській області були знайдені внутрішні документи ізолятора "Комуністка". У Роки Голодомору він знаходився на вулиці Артема, що в Харкові. Порівнявши ці дані з документацією з РАЦСів, експерти виявили заниження смертності на 40%.

"На той час в ізоляторі були діти до 4-х років. Скільки їх було точно — невідомо. РАЦСи говорять, що за листопад та грудень 1933-го року там померло лише двоє дітей. Однак за внутрішніми даними закладу за 15 днів померла 81 дитина", - пояснив Кісь.

До Дня пам'яті жертв Голодомору зняли відеоролик про трагедію українських дітей 1932-33-х. В ньому оживили дівчинку зі столичного меморіалу.

Зараз ви читаєте новину «Дані про смертність років Голоду занизили в десятки разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути