четвер, 19 жовтня 2023 08:42

Нобелівську премію з медицини помилково дали іншому вченому

Нобелівську премію з медицини помилково дали іншому вченому
Американський вчений Альберт Шац відкрив антибіотик стрептоміцин у лабараторії під керівництвом доктора Зельмана Ваксмана. Фото: https://www.albertschatzphd.com

Американський вчений Альберт Шац 19 жовтня 1943-го відкрив антибіотик стрептоміцин. Він виявився високоефективним щодо збудника туберкульозу.

Він закінчив Університет Рутгерса 1942-го і почав працювати асистентом в аспірантурі під керівництвом доктора Зельмана Ваксмана, який керував кафедрою мікробіології ґрунту. Ваксман завідував дослідницькою програмою з пошуку антибіотиків, що виробляються мікроорганізмами в ґрунті.

1943-го 23-річний Шац запропонував зайнятися пошуком антибіотика, ефективного проти туберкульозу. Протягом трьох з половиною місяців він ідентифікував два споріднених штами бактерій, які зупиняли зростання туберкульозної палички. Один штам був узятий з мазка з горла здорової курки, інший - з гною. Він назвав антибіотик "стрептоміцин".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вбивають їх, рятують нас - винайшли головні ліки в історії медицини

Тести на токсичність, випробування на тваринах і на людях були проведені компаніями у Великобританії і США. Вони довели ефективність стрептоміцину проти туберкульозу, бубонної чуми, холери, черевного тифу та інших стійких до пеніциліну захворювань.

1949-го доктору Ваксману вдалося налагодити масове виробництво цього препарату. 1952-го Ваксман отримав Нобелівську премію "за відкриття стрептоміцину, першого антибіотика, ефективного проти туберкульозу". Шац подав на доктора в суд. Судовий позов надав Шатцу 3% роялті $120 тис. із премії та юридичне визнання співавтором. Медичний журнал The Lancet відзначив це як "значну помилку, оскільки не визнали внеску Шаца".

Стрептоміцин врятував мільйони життів і призвів до закриття незліченної кількості протитуберкульозних санаторіїв у всьому світі.

Англійський мікробіолог Александер Флемінг 15 вересня 1928-го виділив перший у світі антибіотик - пеніцилін. Відкриття пеніциліну зменшило відсоток смертності від бактеріальної пневмонії у солдатів з 18% до 1%. Пеніцилін також лікував дифтерію, гангрену, пневмонію, сифіліс та туберкульоз.

Зараз пеніцилін призначають пацієнтам з бактеріальними інфекціями: пневмонією, гострим фарингітом, менінгітом, сифілісом та гонореєю. Пеніцилін вбиває бактерію та перешкоджає її подальшому розвитку та розмноженню.

Зараз ви читаєте новину «Нобелівську премію з медицини помилково дали іншому вченому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути