пʼятниця, 22 жовтня 2021 17:39

Убогий і брудний Київ часів СРСР. Опублікували заборонені радянські фото
22

У радянські часи бідність була звичайною справою не тільки для провінцій, але й для столиць і великих міст.

Сувору правду всіляко намагалися приховати. Фотограф Олександр Ранчуков зображував на світлинах буденність СРСР. Обличчя радянських людей на його фото становлять одне ціле з похмурою і безрадісною дійсністю навколо, казав він.

Більшість фото Олександр Ранчуков зробив у Києві в 1980-х
Фото: Олександр Ранчуков/mirovich.media
Драбина під написом "Служба працевлаштування" веде просто в стіну
Праворуч об стіну спирається щось схоже на вивіску перших кооперативів. Позаду чоловіків у старому брудному одязі - убога будівля
У Києві містяни розводили кіз. Так вони рятувалися від злиднів за часи СРСР
Одяг для всях був стандартним - дешеві матеріали, простий крій. Фасони не змінювались десятиліттями. На фото зображені люди віком близько 50 років

Більшість фото із серії знімків про Київ Ранчуков зробив наприкінці 1980-х. 1987 року з колегами заснував об'єднання "Погляд". І за рік вони зробили спільну виставку.

"Здригаючись, дивлюся на ці кадри й згадую сучасний сонячний, живий і радісний Київ із живими, веселими й різними людьми. Як це не схоже на те, що зображено на фотографіях Олександра! Невже це було лише 30 років тому? Іноді здається, що це було в якомусь минулому тисячолітті...", - пише у блозі журналіст Максим Мирович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли фото СРСР 1980-х - бідність, черги й порожні полиці

На фото - звичайні вулиці столиці. Містяни ходили в однаковому неякісному одязі, купували квас з іржавих бочок, діти гралися в калюжах. Більшість будівель були старими й майже розваленими.

"Про свої роботи Олександр Ранчуков говорив так: типове для радянської людини - радянська вулиця. Людина погано вдягнена, цей кошик постійно, авоська із пляшками, цибулею. Неохайність вулиць передається і людям. А неохайні люди неохайно утримують вулиці. На мій погляд, це чітке визначення суті совка, яке прекрасно показане на геніальних знімках Ранчукова", - зазначає Мирович.

Дрібні побутові крадіжки в СРСР були звичайною справою настільки, що не вважалися злочином. Міф про довірливі стосунки між людьми невиправданий, адже наживалися вони одне на одному, пише в блозі журналіст Максим Мирович. Він виклав унікальну добірку фотографій, які показують справжню картину життя в Радянському Союзі.

Зараз ви читаєте новину «Убогий і брудний Київ часів СРСР. Опублікували заборонені радянські фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути