Ексклюзиви
субота, 01 травня 2021 18:48

Як в СРСР процвітали побутові крадіжки - яскраві фото
7

Дрібні побутові крадіжки в часи СРСР були звичайною справою. Вони настільки стали звичними, що навіть не вважалися злочином.

Міф про довірливі стосунки між людьми не виправданий, адже наживалися вони один на одному, пише у своєму блозі журналіст Максим Мирович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Допоміг розвалити СРСР і передав владу людині, яка за ним ностальгує

"Чому так відбувалося? По-перше, від загальної бідності, рівно розмазаної по всіх верствах суспільства. По-друге - через загальний дефіцит необхідних товарів і послуг. Прокладки для сантехніки завжди були у "свого" слюсаря (які той поцупив десь на складі), потрібні запчастини для автомобіля (яких не було в автомагазинах) дивом перебували у "свого" автомеханіка. Можна сказати, що така "низова корупція" є практично неминучою в бідних країнах, при цьому всередині самого суспільства вона не вважається чимось непристойним - люди просто виживають як вміють", - пояснює Мирович.

Що саме та як крали в СРСР, детально розповідаємо у галереї.

Серйозні крадіжки в СРСР не були нормою. Однак на побутовому рівні дріб'язкові випадки не вважалися злочином. Наприклад, обважити в магазині або змінити склад страв в закладах громадського харчування, принести з заводу декілька підшипників, злити 20 літрів соляри на автобазі - було звичною справою.
Фото: mirovich.media
У закладах громадського харчування спіймати крадія було нелегко, адже свою справу він робив майстерно. Сметану могли мішати з кефіром, а кефір з молоком, решту - забирали собі. Щоб молоко не псувалося, до нього додавали харчову соду. Супи та борщ варили без м'яса, додаючи в страву комбіжир. Щоб красти чай, у їдальнях його варили з коричневого цукру, який разом з водою залишали на ніч кипіти, щоб проявився характерний для напою колір.
У продуктових магазинах схема була подібною. Якісні продукти продавали знайомим з-під прилавку трохи дорожче реальної вартості, різницю забирали собі. На базарах людей, зазвичай, обважували.
У магазинах промислових товарів дефіцитні речі також продавали тишком за більшу вартість. Ревізори, які перевіряли магазини, брали хабарі та закривали очі на дрібні порушення. У корупційних мережах були сотні учасників. Сьогодні ці люди хочуть назад - у СРСР.
На заводах та будівництві брали все, що "погано лежало". Комплекти інструментів, плашки для нарізування різьблення, скло, цемент, навіть цегла - усе це "добро" зберігали на балконах. Проносили крадене через прохідну або кидали за паркан. Ці речі потім продавали або обмінювали на інші продукти та товари.

"Загалом, як бачите, "чесні радянські громадяни" були не такими вже чесними - в СРСР існувало досить масове побутове злодійство, яким були пронизані всі верстви суспільства. Чи можна звинувачувати в цьому радянських громадян? І так, і ні - чималу частку відповідальності я б поклав на саму совкову систему, яка тотальної убогістю і дефіцитом змушувала людей якось виживати і крутитися", - наголошує журналіст.

Головний секретний інгредієнт радянського згущеного з цукром молока - це технологія виробництва. Її розробили в США. Обладнання, на якому його виготовляли, також запозичили в Штатах.

Уварене з цукром молоко готували ще в VI столітті в Персії. Тому першість у приготуванні цих ласощів не належить СРСР.

Зараз ви читаєте новину «Як в СРСР процвітали побутові крадіжки - яскраві фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути