Ексклюзиви
субота, 15 лютого 2020 08:20

Німецьке місто відбудовували 40 років

Німецьке місто відбудовували 40 років
Німецькі жителі вручну розчищають трамвайні колії для проїзду трамваю після авіанальоту. Фото: miro.medium.com

На німецьке місто Дрезден союзні війська здійснили найруйнівніший за Другу Світову війну авіаналіт. 15 лютого 1945 року завершився дводенний наліт англо-американської авіації. Він зруйнував майже все місто і привів до загибелі сотні тисяч чоловік.

Операція розпочалась надвечір 13 лютого. Місцеві жителі були впевнені, що бомбардування не загрожують Дрездену - там не було військових заводів. Проте на Ялтинській конференції Верховне командування Союзних сил підготувало перелік міст Східної Німеччини, які будуть піддані бомбардуванню. Дрезден був першим у списку.

Британські важкі бомбардувальники двома хвилями скинули на місто 1478 тонн фугасних і 1182 тонни запалювальних бомб. Наступного дня американська авіація скинула ще 771 тонну бомб на мости, залізниці та автошляхи. Знищили половину житлових будівель міста, чверть промислових.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від міста залишилися самі розвалини: на вулицях гори обвуглених трупів

Загинуло від 500 тис до 1 млн. людей. Менш інтенсивні авіанальоти на місто тривали до 2 березня. Сили протиповітряної оборони Дрездена виявились не готовими до таких атак і за весь час збили лише 20 літаків ворога. По війні відновити вдалось лише кілька будинків, церков, державну оперу та історичний комплекс Цвінгер. Решту міста довелось 40 років відбудовувати з нуля.

6 серпня 1945 року японські ППО помітили наближення до Хіросімі невеликої групи бойових літаків США. Американський бомбардувальник B-29 "Енола Гей" під керуванням полковника Пола Тіббетса пролетів над центром міста і скинув на нього чотиритонну уранову бомбу під назвою "Малюк".

Зараз ви читаєте новину «Німецьке місто відбудовували 40 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути