неділя, 07 червня 2020 08:21

Німців примусили дивитися фільми про злочини нацистів

Німців примусили дивитися фільми про злочини нацистів
Американці пізно звільнили в'язнів нацистського табору Бухенвальд, більшість загинули. Фото: Меморіальний музей Голокосту США

Німцям у зонах окупації союзників 7 червня 1945-го наказали дивитися фільми про злочини нацистів у концтаборах. Так намагалися "перевиховати".

У 1945 році британські, радянські і американські оператори знімали свідчення військових злочинів німців. Над створенням документального фільму "Німецькі концентраційні табори" тоді працювали режисери Сідні Бернстайн і Альфред Хічкок.

У фільмі зібрані хроніки британських військових операторів з звільнених концентраційних таборів Майданек (Польща) і Берген-Бельзен (Німеччина), американських операторів з Бухенвальд і Дахау (Німеччина). Використано передані радянськими операторами плівки з концтабору Освенцим (Аушвіц) в Польщі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американці звільнили в'язнів запізно

Те, що творилося всередині, шокувало всіх. Ніхто раніше подібного не бачив. Ці кадри вирішили використати союзники, аби довести переможеним німцям, до чого призвів фашизм і що робив Гітлер. Через пропаганду в країні багато німців про це не знали.

Німцям у зонах окупації союзників наказали дивитися фільми про злочини нацистів у концтаборах.

Після капітуляції вермахту німецькі громадяни аби отримати продуктові картки повинні принести квиток із кінотеатру. Чоловікам призначали примусові роботи на 7 днів, жінкам на два менше у колишніх нацистських таборах – перепоховувати в'язнів. Багато німців покінчили життя самогубством. Зізнавалися, що не уявляли масштабів злочинів.

Війська Третьої армії США 11 квітня 1945-го звільнили в'язнів нацистського табору Бухенвальд біля Веймара. З тих пір відзначають Міжнародний день звільнення в'язнів фашистських концтаборів.

Зараз ви читаєте новину «Німців примусили дивитися фільми про злочини нацистів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути