вівторок, 26 серпня 2014 11:11

Невдоволення життям парижан призвело до "Дня барикад" 366 років тому

366 років тому цього дня відбувся "День барикад" у Парижі.

Автор: fr.wikipedia.org
  Джуліано Мазаріні
Джуліано Мазаріні

26 серпня 1648 року в Парижі почалось повстання проти королеви Анни Австрійської і першого міністра кардинала Джуліо Мазаріні. Цього дня протистояння опозиційної Фронди і королівського двору переросло у збройні сутички і спорудженя барикад - у Франції почалась громадянська війна.

Після смерті Людовика XIII у травні 1643 року Мазаріні став одним із найвпливовіших людей у королівському дворі. Для покриття постійно зростаючих витрат - на двір, війну з Іспанією, підтримку Швеції у Тридцятилітній війні - часто підвищували податки. Це викликало невдоволення населення.

Паризький парламент, котрий не мав законодавчї влади, висунув вимоги участі у формуванні податкової політики і проведення реформи судової та поліцейської системи країни.

16 серпня кардинал Мазаріні віддав наказ заарештувати лідерів парламентської опозиції Бланменіля і Брусселя, що привело до масових збройних протестів, а 25 серпня - у відкрите антимонархічне повстання.

Офіційна підтримка заворушень принцем Конде, герцогом Орлеанським і кардиналом де Рецом змусили в січні 1650 року кардинала Мазаріні та королеву Анну Австрійську з малолітнім Людовиком XIV залишити Париж.

Зараз ви читаєте новину «Невдоволення життям парижан призвело до "Дня барикад" 366 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути