субота, 19 липня 2014 10:00

Франція оголосила війну Пруссії, побоюючись посилення Німеччини

144 роки тому цього дня Франція оголосила війну Пруссії.

Автор: wikipedia.org
   Франко-прусська війна 1870-1871 років
Франко-прусська війна 1870-1871 років

19 липня 1870 року Франція, котра прагнула зберегти в Європі домінуюче положення і не допустити об'єднання Німеччини, оголосила війну Пруссії і безславно програла її наступного року.

Протягом 200 років Німеччина була поділена на низку самостійних держав. Ідея князя Отто фон Бісмарка об'єднати їх під егідою Пруссії і стала приводом до франко-пруської війни.

Франція, котра розраховувала на підтримку Австрії, конкурента Пруссії в Німецькому союзі, залишилась віч-на-віч з Пруссією, оскільки Росія пообіцяла підтримати Пруссію в разі втручання в конфлікт третьої сторони.

Неготовність Франції до ведення війни, погана оснащеність армії привели до ряду поразок і вже в жовтні німці взяли в полон імператора Наполеона III і оточили Париж.

Перемога Пруссії призвела до остаточного об'єднання німецьких народів в Німецьку імперію, очолювану прусським королем Вільгельмом I.

Поразка Франції призвела до падіння Наполеона III та послужила кінцем Другої французької імперії, замість якої була створена Третя французька республіка.

Зараз ви читаєте новину «Франція оголосила війну Пруссії, побоюючись посилення Німеччини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути