Ексклюзиви
середа, 05 серпня 2020 12:19

Невдоволені владою створили армію

Невдоволені владою створили армію
Махновці тримають штандарт із написом "Смерть усім, хто на перешкоді здобуття вільності трудового люду" Фото: bigenc

Керівник селянського повстанського руху Нестор Махно видав наказ про створення Революційно-повстанської армії України 5 серпня 1919 року. Формування мало "боротися за звільнення трудящих від поневолення".

До армії махновців могли вступити усі охочі. Складалася з 4 корпусів, що ділилися на батальйони, полки, сотні, роти, взводи і напіввзводи. Підпорядковувалася військово-революційній раді і штабу.

Численність повстанської армії швидко зростала, зокрема за рахунок бійців ліквідованого Махном отамана Никифора Григор'єва і частин Червоної армії. Вже в серпні-вересні махновці вели бої з денікінцями біля Новоукраїнки - тепер Кіровоградської області. Ті доповідали Денікіну, що повстанці мають відмінне спорядження, значно переважають їх чисельністю, не чутливі до маневрів і не мають тилу. Визнали, що зустріли серйозного противника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українського командира оголосили поза законом

27 вересня 1919 року махновці, за підтримки УНР, вщент розбили денікінців біля селища Перегонівка - тепер Кіровоградської області. Ворог втратив до 7 тис. бійців, а незабаром і Дику дивізію - залишки 1-ї Туземної дивізії горців.

Повстанський рух швидко набув загальноселянського характеру. На 1 грудня 1919 року армія Махна нараховувала 103 тис. бійців, 20 тис. шабель, 1,4 тис. кулеметів і 84 гармати. Билася і проти більшовицьких військ.

Анархіст Нестор Махно повернувся з 6-річного московського ув'язнення до рідного селища Гуляйполе - тепер Запорізької області, 6 квітня 1917 року. Розгорнув широку діяльність як політичний і військовий діяч. Він одразу згуртував навколо себе місцевих анархістів та дізнався, що більшість його старих товаришів загинули чи емігрували. Селяни обрали Махна заступником голови волосного земства, пізніше - головою Гуляйпільської селянської спілки. Її головною метою Махно бачив конфіскацію земель, фабрик і заводів у суспільну власність. Примусив місцевих підприємців підняти робітникам зарплати.

Зараз ви читаєте новину «Невдоволені владою створили армію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути