Ексклюзиви
четвер, 01 березня 2012 17:50

"Неприпустимо, що українськими архівами керує комуністка" - історик
5

Фото: Фото Ольги Скороход
Володимир В'ятрович
Володимир В'ятрович та Ірина Когут

Центр досліджень визвольного руху 1 березня представив на прес-конференції "Закритість відкритих архівів" результати опитування фахівців з даної проблеми.

Активісти ЦДВР наголошують, що діючий на сьогодні закон, який регулює доступ до архівних справ дозволяє працівникам архівів діяти у багатьох ситуаціях на власний розсуд. Це призводить до значного обмеження доступу до документів не лише історикам, але і всім українцям.

Про важливість відкриття українських архівів також зазначено у резолюції Ради Європи, прийнятої у 2000 році.

За словами, організаторів, в Україні доступ до багатьох архівних матеріалів є дуже обмеженим. Зокрема, це стосується матеріалів з радянського періоду. Історик Володимир В'ятрович пов'язує це не лише зі збереженням радянських порядків, але й особою нинішнього керівника Державної архівної служби Ольги Гінзбург.

"Я вважаю, у даному випадку як історик, дивним і неприпустимим, щоб представник комуністичної партії керував архівами, які, зокрема, розповідають про злочини цієї партії. Очевидно, що як людина, яка розділяє цю ідеологію, вона навряд чи робитиме вагомі кроки щодо відкриття правди про злочини цього режиму. Ми це неодноразово чули цього року", - зазначив він.

Іншою проблемою є перешкоджання роботи з власною технікою та копіюванням матеріалів, хоча закон це дозволяє.

В'ятрович з іронією навів приклад такої бюрократичної тяганини: "Ви пишете заяву і чекаєте місяць, отримуєте доступ на роботу в архіві, потім пишете ще одну заяву і знову чекаєте місяць на те, щоб вам дозволили працювати в архіві з власним ноутбуком. Тобто дослідник може втратити два місяці на елементарну процедуру".

Центр дослідження визвольного руху вносить пропозиції для покращення роботи архівів. За словами В'ятровича, пані Гінзбург сприймає їх доволі нервово, оскільки вони спростять доступ до багатьох документів радянської доби.

Ірина Когут, соціолог ЦДВЗ, сподівається, що пропоновані зміни будуть враховані законодавцями вже найближчим часом.

Зараз ви читаєте новину «"Неприпустимо, що українськими архівами керує комуністка" - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

102

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути