понеділок, 16 червня 2014 10:29

Некрополь епохи Великого переселення народів знайшли в Польщі

Автор: old.archeo-news.ru
  Знахідки з поховань, у тому числі фібули-"цикади"
Знахідки з поховань, у тому числі фібули-"цикади"

Десятки поховань за обрядом кремації епохи Великого переселення народів виявили в Ленжанах, в північно-східній частині Польщі. Некрополь датується рубежем IV-V ст. н.е.

Могильник випадково знайшли восени 2012 року, під час господарських лісових робіт. Перші розкопки почалися минулого року. Некрополь складається з поодиноких простих грунтових могил.

Всі похоронені кремовані, їх прах укладено або безпосередньо в могилу або в спеціальні глиняні посудини - урни. Були знайдені також невеликі скупчення людських кісток, поховані в чистому піску.

"Більшість поховань, які ми знайшли, містили прикраси, в основному - пряжки, браслети, намиста. Збереглися також елементи костюму - застібки, заклепки, кріплення. У декількох могилах похоронені супроводжувалися мініатюрними посудинами", - розповіла Агнешка Яремек з Інституту археології при Варшавському університеті.

Багато прикрас виготовлені з бронзи, інші - із заліза і срібла. Унікальною знахідкою стало виявлення чотирьох фібул (застібок для одягу) у вигляді цикад.

Автор: old.archeo-news.ru
  Карта-схема міграцій в період Великого переселення народів
Карта-схема міграцій в період Великого переселення народів

Велике переселення народів - умовна назва історичної епохи, що охоплює, IV–VII ст. н.е. В цей час (можливо, в результаті кліматичних змін) пришли в рух етноси з різних частин Євразії: готи (та інші германські племена), гуни, алани, слов'яни, турки, фіно-угорські племена та інші.

Зараз ви читаєте новину «Некрополь епохи Великого переселення народів знайшли в Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути