пʼятниця, 16 травня 2014 12:58

"Не все золото, що мовчить" - пішов з життя перекладач Хрущова Віктор Суходрев
8

Фото: snob.ru
Віктор Суходрев : "Тетчер була закохана в Горбачова по-жіночому"
Михайло Горбачов і Рональд Рейган. У лівому кутку - Віктор Суходрев

Сьогодні пішов з життя перекладач Віктор Суходрев , який доносив до Західного світу найважливіші повідомлення в період Холодної війни. За попередніми даними, він помер від інфаркту.

Саме Віктору Суходреву приписують переклад знаменитої фрази Микити Хрущова "ми вас поховаємо", яка стала сприйматися як символ протистояння США і СРСР. Як наслідок,  йому довелося шукати переклад іншого вислову, який неодноразово вживав перший секретар: "Покажемо ми вам кузькіну мати"!.

Втім, за спогадами дипломата, Хрущов в той раз сам прийшов на виручку перекладачам і пояснив, що СРСР покаже Америці те, чого вона ніколи не бачила.

Суходрев працював не лише з Хрущовим, але і з іншими радянськими лідерами, зокрема, з Леонідом Брежнєвим і Михайлом Горбачовим, Олексієм Косигіним, Андрієм Громико, Анастасом Мікояном. У 1983-му відомого перекладача призначили заступником керівника відділу США і Канади в МЗС, вже в ролі дипломата він був спецпомічником генсека ООН. Завершив кар'єру в ранзі надзвичайного і повноважного посланця I класу.

Цікаві спогади з життя Віктора Суходрева


1939 рік

"З мамою у мене були близькі і теплі стосунки. Вона була брюнеткою, але до 93 років фарбувалася у блондинку. Вона завжди приходила до нас з Інгою красиво одягненою, нафарбованою, з манікюром. Через роботу батька і наш з мамою від'їзд в Англію ми зустрілися з татом, коли я практично вже був молодим чоловіком. Проте з часом нам вдалося побудувати хороші стосунки".

1959 рік

"Для радянських гостей був влаштований грандіозний прийом, де запрошеними були провідні режисери, актори, актриси США. В одному з павільйонів знімався фільм "Французький канкан" з Ширлі Маклейн. Цвяхом програми для нашої делегації був масовий канкан на чолі з прекрасною красунею Ширлі Маклейн".

1961 рік

"Я був знайомий з вісьмома президентами США, але найбільше враження на мене справив Джон Кеннеді. Ця людина мала харизму. Дивно: коли Кенеді входив до кімнати, відчувалась якась аура чарівливості і магнетизму. Він був досить освіченою, інтелігентною людиною. Прекрасно володів мовою, говорив грамотно, добре знав предмет переговорів".

1967 рік

"Індіра Ганді була освіченою жінкою, цікавою і дуже симпатичною. Під час нашого перебування вона щодня міняла сарі, можна сказати, вона була модницею. Якщо у нас виникали труднощі з Індією з приводу цін, в переговори вступала Ганді і домагалася ціни, вигідної для Індії, завдяки своїй привабливій наполегливості. Вона говорила на прекрасній англійській мові, яку знала краще, ніж свою рідну хінді".

1973 рік

"Після закінчення одного з раундів переговорів Ніксон підніс в подарунок Брежнєву американський лімузин "Лінкольн Континенталь". Брежнєв сів за кермо, сунув ключ і так прокатав нас по доріжках для картів, що змусив немало понервувати і Ніксона, і мене. Після поїздки Ніксон сказав: "Так, ви прекрасний водій".

1978 рік

"Я не знаю, чому Мохамед Алі зібрався в Радянський Союз, але коли він захотів зустрітися з Брежнєвим, Леонід Ілліч із задоволенням погодився. Сама бесіда у мене в пам'яті не відобразилася. Але, йдучи, Мохамед озирнувся, звернувся до мене і сказав: "А можна я його обійму, Брежнєва"? Я перевів Брежнєву, і той відповів: "Із задоволенням". Відомо, що Брежнєв взагалі любив цілуватися".

1985 рік

"Безумовно, Маргарет Тетчер - залізна жінка. Мені здається, в Горбачова вона була закохана чисто по-жіночому, у неї в очах щось світило, коли вона на нього дивилася. До приходу Горбачова вона відносилася до Радянського Союзу досить жорстко. Залізною леді назвали її ми - Радянський Союз, бажаючи скривдити. Але, дізнавшись, вона сказала: "Це прекрасно, я дійсно залізна леді". Самі того не розуміючи, ми дали їй прізвисько, яке залишиться за нею в історії".

Зараз ви читаєте новину «"Не все золото, що мовчить" - пішов з життя перекладач Хрущова Віктор Суходрев». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути