субота, 25 листопада 2017 14:15

"Не витримувала і з'їдала одну лєпьошку. Потім мені лише дві попадало" - як виживали у Голодомор

"Не витримувала і з'їдала одну лєпьошку. Потім мені лише дві попадало" - як виживали у Голодомор
Варвара Кириченко вижила під час Голодомору завдяки супу, який давали в колгоспі, та прихованому зерну. Фото: Ірина БАБЕНКО

92-річна Варвара Кириченко з села Василівка Диканського району Полтавщини пережила Голодомор 1932-33 років. Під час геноциду жила в сусідньому селі Марченки.

"У 1932-му в нас почали забирати зерно. Казали, треба на армію. Ходили групами по 3-4 людини, серед них і молоді жінки були. Мали ружжо, тому їх всі боялися. Нікого не жаліли, забирали харчі без усяких балачок. Як дізнавалися, що є схованка, - били і лаяли. Як не могли нічого знайти — бувало, били дітей. Ті не витримували і зізнавалися, де батьки сховали оклунок", - розповіла Варвара Мефодіївна

Навесні 33-го їла кашу із цвіту акації, млинці з насіння щавлю та полову. Батьки, які працювали в колгоспі, додому приносили суп.

"Там плавала яшна крупа, картоплі дуже не було. Та, мабуть, завдяки тому супу і вижили. Видно, правитель у селі був совісний, намагався зберегти людей. Ще батькам, певно, вдалося приховати трохи зерна. Мама робила лєпьошки. Поки готувала, казала нікому не брати, бо всім по три штуки. А мені так хотілося, не витримувала і з'їдала одну найперша. Потім мені лише дві попадало", - додала Варвара Кириченко.

Попри наявність активістів, у Марченках померло небагато людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мама попросила води і почала кончатися" - живий свідок Голодомору про червень 1933

"Моя тітка Пріська вмерла від голоду. Йшла у Диканьку заробити зерна, сіла під стовпом та більше не встала. Ще одна бабця померла в хаті на печі. А в основному люди вижили. Знаю, їли котів та собак. Навесні ми садили шкарлупу з картоплі. Також в нас залишилося насіння буряку та моркви, його ніхто не займав. Коли зібрали цей врожай, стало краще жити".

Повну версію розмови із Варварою Кириченко читайте у новому випуску журналу "Країна" від 23 листопада.

25 листопада в Україні вшановують пам'ять жертв Голодомору 1932-33 років. У той час загинуло близько 7 мільйонів українців. Точні цифри встановити неможливо, оскільки тогочасні документи спалили під час Другої світової війни. Найбільше постраждали незернові лісостепові регіони - сучасні Київська, Черкаська, Полтавська області, а також Харківська. Регіони з найвищими показниками втрат населення становлять 34 відсотки території і 41 - населення тодішньої УСРР.

Зараз ви читаєте новину «"Не витримувала і з'їдала одну лєпьошку. Потім мені лише дві попадало" - як виживали у Голодомор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути