понеділок, 16 грудня 2019 12:40

Не могла народити - імператор кинув дружину

Не могла народити - імператор кинув дружину
Жозефіна Богарне не могла мати дітей Фото: aif.ru

Наполеон Бонапарт розлучився з імператрицею Франції Жозефіною Богарне 16 грудня 1809 року. Причиною стало те, що вона не могла народити йому дітей.

Плітки про можливе безпліддя та любовну зраду обраниці тодішнього Першого консула республіки ходили французькими салонами й доходили до вух Наполеона. Сама Жозефіна також знала плани коханого стати монархом і заснувати власну династію. Попри чутки, 1 грудня 1804-го Наполеон обвінчався із Жозефіною, а наступного дня у Соборі Паризької Богоматері коронувався як Імператор французів, поклавши корону на її голову.

Нова імператриця, відома у суспільстві та серед політичних емігрантів як "добра Жозефіна", мала змогу вигідно видати заміж власних дітей: донька Гортензія стала королевою Нідерландів, а син Ежен Богарне одружився з донькою правителя Баварії. Але за декілька років безпліддя підтвердилось. Наполеон не дорікав, але зареєстрував офіційне розлучення. Формальним приводом до нього стала відсутність парафіяльного священика на церемонії вінчання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На аукціон виставили чоботи Наполеона

Вже 1 квітня 1810-го Наполеон обвінчався з донькою імператора Священної Римської Імперії Франца II Марією-Луїзою, яка подарувала Наполеону бажаного наступника.

Жозефіна, за наполяганням Наполеона, зберегла титул імператриці й оселилась у замку Мальмезон де перебувала в оточенні колишнього двору. Зайнялася ботанікою. Продовжувала листування з колишнім чоловіком та слідкувала за всіма його справами.

Першого чоловіка Жозефи – Александра де Богарне – стратили на гільйотині. У неї залишилося двоє дітей. Жила за рахунок коханців. Черговий із них – керівник уряду Директорії Поль де Баррас – не міг забезпечити всіх витрат і хотів позбутися вдови. На одному з прийомів познайомив її з перспективним офіцером кавалерії Наполеоном. Між ними спалахнув роман.

Зараз ви читаєте новину «Не могла народити - імператор кинув дружину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути