вівторок, 30 червня 2020 08:21

Натовп забив імператора камінням

Натовп забив імператора камінням
Правитель ацтеків Монтесума II Шокойоцин ( 466–1520) білошкірих іспанців сприймав за богів. Фото Harvard University

Іспанські конкістадори і ацтеки стратили імператора Монтесуму II 30 червня 1520-го. Ацтекська імперія занепала.

Європейських конкістадорів, що протягом 40 років завойовували найбільшу державу Америки – імперію інків, цікавили скарби і землі індіанців. Іспанські конкістадори на чолі з Фернандо Кортесом причалили 1519 року на узбережжя Мексики. Цю дати вважають початком занепаду Ацтекської імперії.

Від місцевих індіанців Кортес дізнався про казково багату Ацтекську імперію, яка находиться всередині материка. Правитель ацтеків Монтесума II Шокойоцин (1466–1520) білошкірих іспанців сприйняв за богів. Ацтеків вразили гармати, обладунки, нечутливі до стріл, собаки і коні іспанців. Монтесума надіслав Кортесу багаті подарунки - золоті коштовності витонченої роботи, тюки тонкої матерії, прикрашені пташиними перами, срібло і наїдки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли календар ацтеків

Кортес обдаровав своїх гостей та просить вождя дозволу зайти в місто. Хитрощами взяв правителя ацтеків Монтесуму в полон. Жорстокість конкістадорів викликала повстання жителів міста. За наказом Кортеса, Монтесума намагався заспокоїти підданих. Виступав із закликом підкоритися іспанцям. Ацтеків обурила зрада правителя. Натовп на смерть забив вождя камінням і стрілами.

Кортес з цього часу самовільно розпоряджався у всій країні. Захоплені ацтекських скарби Кортес відправив до Іспанії. Мексика була підкорена за три роки. Переможці захопили всі скарби ацтеків, а жителів закріпачили. В боях, через голод і епідемії загинуло понад 300 тис. ацтеків.

Календар ацтеків знайшли 17 грудня 1790 року в Мексиці. На базальтовому диску діаметром 3,66 м вирізьблені зображеннями, які позначають роки і дні. У центральній частині - зображення бога Сонця Тонатіу. Його виготовили між 1502 і 1521 роками.

Зараз ви читаєте новину «Натовп забив імператора камінням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути