Ексклюзиви
вівторок, 26 лютого 2019 12:32

Наші кургани старіші за єгипетські піраміди - історик

Наші кургани старіші за єгипетські піраміди - історик
Віталій Циміданов досліджував кургани. Він помер в ніч на 22 лютого у віці 59 років. Фото: Kramatorsk Post

На підконтрольній Україні території Донецької області нараховується близько 6 тис. курганів.

"Їх треба зберігати і не розкопувати. Адже кургани – пам'ятки історії і перебувають під охороною держави. Під час розкопок нову інформацію ми не отримаємо, все вже відомо. Тому головне сьогодні – зберегти їх для нащадків. У майбутньому з'явиться більш досконалі прилади для дослідження і вивчення. Наші нащадки зможуть провести різного роду аналізи і отримати більше інформації, ніж ми. Прогрес і наука не стоять на місці. Ми розкопуємо тільки тоді, коли вже немає виходу. Коли курган вже пошкоджений при розоренні, під час кар'єрних робіт, військових дій і риття окопів", - розповів в інтерв'ю "Укрінформу" начальник сектору охорони пам'яток археології, історії та культури Донецького обласного краєзнавчого музею, кандидат історичних наук Віталій Циміданов.

1994-го існувала організація "Укрземпроект", яка володіла картами всіх колгоспів, радгоспів, усіх сільгоспземель.

"Ми ходили до них і наносили на ті карти кургани. Брали ще мапи XIX століття - карти Шуберта, там кургани позначені. І карти Генштабу Червоної армії 1941 року, де теж були вказані кургани. Ми тоді дуже добре все зробили – все зафіксували. Тоді ще не почалася приватизація, все було, так би мовити, радянське. Потім, коли нанесли, це потрапило на кадастрові карти. А в кадастрових картах – це вже юридичне існування всіх курганів. Усі ці карти є. Інша річ, що далеко не всі кургани виявлені. Зараз ми їздимо і знаходимо нові й нові. Тому їх насправді більше", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скіфський курган сповзає у воду

Кургани на Донеччині з'явилися 5-5,5 тис. років тому.

"Це було раніше, ніж єгиптяни почали споруджувати свої піраміди. Кургани і єгипетські піраміди – це явища одного порядку. Це спроба створення. Є таке поняття у релігіях багатьох народів – Світова гора. Вважалося, що в центрі Світу знаходиться гора. От як у греків Олімп, у євреїв і християн – Голгофа, у індусів – гора Мєру. За уявленнями людей, у центрі була гора. От вони і створювали моделі цієї гори. Тобто курган – модель гори і піраміда – модель гори. Навіщо вони це створювали? Та щоб упорядкувати світ. Річ у тому, що були такі вірування, що коли помирає людина, особливо якийсь видатний вождь, наприклад, або у Єгипті фараон, вважали, що світ приходить в стан хаосу, жити далі неможливо. Саме тому люди намагалися упорядкувати світ", - заявив Циміданов.

У Донецькому регіоні найбільший курган – 9 метрів. Але є й висотою до 20 см.

Археологи Історико-культурного заповідника "Давній Пліснеськ" на Львівщині показали дослідження курганного могильника варязької дружини та поділилися результатами розкопок останніх років.

Зараз ви читаєте новину «Наші кургани старіші за єгипетські піраміди - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути