понеділок, 29 жовтня 2012 13:12

"Наше дитинство - також історія" - у Польші збирають колекцію соціалістичних іграшок

"Наше дитинство - також історія" - у Польші збирають колекцію соціалістичних іграшок
Останнім часом спостерігається сплеск інтересу до артефактів радянської епохи. Фото: onua.com.ua

Історико-археологічний музей польського міста Ельблонг виставив колекцію іграшок комуністичної епохи - впізнавані ляльки, машинки, солдатики, в які грали всі діти в радянську епоху.

Історія колекції почалася з декількох м'яких іграшок, а сьогодні в експозиції вже більше 200 таких предметів. Багато з них - справжні сімейні реліквії, кожна зі своєю історією. Але головне, спогади виявилися спільними для всіх відвідувачів.

Відвідувачі приносять у музей свої старі іграшки і обов'язково розповідають їх історію. Головна умова - щоб вони були придумані і створені до 1989 року. Тоді в Польщі на зміну комунізму прийшла демократія.

На експозиції можна пройтися на ходулях або поскакати на дерев'яному коні. У невеликому музеї Ельбльонга працює головний спеціаліст з дитинства Петро Адамчик:

"Ми всі думали: де кінець відліку літопису створення іграшок? І раптом зрозуміли, що це ми самі. Наше дитинство - також історія. Більше такого немає. Є товари з Китаю, є інтернет, а те, що було, поки зберігається на антресолях, а незабаром перетвориться у спогади і зникне", - заявив він в ефірі ntv.ru.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Немовлята-ляльки на фестивалі "Ляльковий світ" були у памперсах

Його завдання - збирати, зберігати і розповідати історію іграшок, і він із задоволенням запропонує розважитися всім бажаючим, а заодно і довідатися, у що грали діти, поки не з'явилися комп'ютери, яскраві конструктори і гламурні ляльки.

За його словами, часто люди реагують дуже емоційно.

"Наприклад, я показую ось цю картату ковдрочку, люди приходять і кричать: "Це моє!" або "У моєї дитини було таке ж!" А я сміюся і кажу, що воно моє, мене мама укутувала в неї в дитинстві. У нас всіх виявляється багато спільного.

Співробітники музею зізнаються, що сучасним дітям доводиться довго пояснювати, що більшість їхніх ровесників, які росли в соціалістичних країнах, іграшками балували не часто. Та й вибір їх в магазинах був зовсім не великий.

Побачивши який ажіотаж в музеї викликала нова ініціатива, вирішили створити ще одну колекцію - дитячих вуличних ігор. Наприклад, класики. Адже скоро це теж залишиться лише чиїм то спогадом. 

Зараз ви читаєте новину «"Наше дитинство - також історія" - у Польші збирають колекцію соціалістичних іграшок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути