середа, 17 квітня 2019 11:30

Нащадок останнього гетьмана спростував міф про зв'язки України з Росією

Нащадок останнього гетьмана спростував міф про зв'язки України з Росією
Грегор Розумовський розповів про перспективи розвитку України. Фото: Укрінформ

Нащадок останнього українського гетьмана Кирила Розумовського історик Грегор Розумовський розповів, що Україну штучно інтегрували в Російську імперію. Заяви про історичні взаємозв'язки між Україною та Росією є безпідставними.

"Історично Україну було штучно інтегровано в Російську імперію після Переяславської угоди. Хоча Іван Мазепа і Кирило Розумовський робили спроби здобути суверенітет для Української держави. І тому жодним чином не можна говорити, що Україна історично якимось чином обов'язково прив'язана до Росії", — зазначив Розумовський Укрінформу.

У майбутньому українці могли б розглядати росіян як друзів і сусідів, але нинішній російський уряд не зацікавлений у тому, щоб мати спільне дружнє майбутнє.

"Твердження щодо того, що Україна знову стане частиною Росією, є абсолютно збоченим, геть хворобливим і жалюгідним. Не можна розпочинати війну проти сусідньої країни і в той же час стверджувати, що ти бажаєш їй всього найкращого і хочеш її повернення, при чому повернення до того, що не буде нічим іншим, як тюрмою", — заявив історик.

На думку Розумовського, поки мало перспектив мирного врегулювання конфлікту на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Останній козацький гетьман ліквідував митниці між Україною та Росією

"Немає жодних сумнівів, що Донбас — частина України і має залишатися частиною України. Потрібно намагатися знайти мирне рішення з дружнім урядом у Москві, але якщо там є цей дружній уряд. Допоки ж він діє як агресор, і, очевидно, не хоче ні про що говорити, вдаючись до різних трюків і намагаючись підірвати домовленості. Допоки все так триватиме, я не бачу можливостей для змін, а тому статус-кво зберігатиметься. Що дуже жахливо, беручи до уваги, що понад 13 тисяч людей загинули", — сказав Розумовський.

Розумовський вважає, що Україна залишається наодинці з російською агресією без реальних друзів, оскільки кожна окрема країна дбає лише про власні інтереси.

"Думаю, що це дуже важливий урок для України — що в політиці немає друзів. Є союзники чи опоненти. У кожної окремої країни є свої власні інтереси. Україна насправді стоїть сама. Вона стоїть одна перед домінуючим східним агресивним сусідом", — додав він.

Предок Грегора, один із синів Кирила Розумовського, втік у Австрію від політичних переслідувань у Росії. Грегор Розумовський зараз проживає у Відні.

Зараз ви читаєте новину «Нащадок останнього гетьмана спростував міф про зв'язки України з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути