пʼятниця, 12 липня 2013 12:38

Народні пісні, куліш і козацький бій на конях - правнуки Хмельницького вшанували пам'ять гетьмана
20

Фото: Фото: Юлія РУДЕНКО

На вході у козацьке селище "Мамаєва Слобода" гостей зустрічає справжній козак у шапці і червоних шароварах, підперезаний синім паском.

"Слава Україні!", - вітається хлопець.

Свято "Віншування Суботова" затримується через столичні затори, в які потрапили запрошені діти з Черкащини. Це, як їх називають організатори, правнуки особистої охорони Гетьмана Богдана-Зиновія Хмельницького, на честь яких організований захід.

"Діти приїдуть із місця, де проживав і молився гетьман, - говорить отець Роман, настоятель Церкви Пресвятої Богородиці. Він із двома помічниками сидить на підніжжі Церкви, одягнений у вишиванку. - Наша "Мамаєва Слобода" хоче нагадати славну історію Козаччини. Уже три роки поспіль отець Володимир, настоятель Іллінської Цервки міста Суботів, привозить дітей зі своєї парафії. Ми разом вшановуємо пам'ять козаків".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Заради панахиди та покладання квітів сюди мало б хто приїхав" - відзначають річницю битви під Берестечком

Нарешті заходять гості, священик іде до Церкви готуватися до служби Божої. Діти у супроводі екскурсовода розглядають місцевість, захоплено фотографуючись біля храму.

"Зверніть увагу на хрести, що розташовані навколо Церкви. Спробуйте здогадатися, що це? - запитує дівчина, одягнена в український стрий. – Це символи куренів, і зараз вони означають, ніби козаки теж тут разом із нами".

У Церкві починається Молебень за упокій душі Богдана Хмельницького і його козаків. Усі тримають свічки у руках і співають "Вічная пам'ять", вшановуючи гетьмана і його військо.

По закінченні Служби, гості йдуть на площу, де для них організували концерт.

"Подібні заходи проводимо часто, бо український цикл обрядових свят надзвичайно потужний. Діти, гості нашого містечка, дуже слухняні, виховані, справжні нащадки козаків. Вони гарно орієнтуються у козацькій історії. Вони ж із Суботова, мають знати свою минувшину", - ділиться враженням Марія Заруба, екскурсовод-етнограф.

На довгих столах, застелених українськими рушниками, глечики і пряники у великих корзинах. Біля них стоїть білявка з червоними коралями на шиї.

"Ми будемо пригощати гостей. Даватимемо куліш, борщ. Також кожен отримає символічний коржик у вигляді рибки. Трапеза розрахована на сто дітей", - розповідає хмельничанка Інна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Господь допоміг нам здолати поляків на Жовтій Воді" - річниця початку Хмельниччини

Починається концерт. Народний хор співає гімн України.

"Лише три особи не встали, коли звучав Гімн. Вони, мабуть, не знають, що, носячи вишиванку, потрібно поважати й інші українські символи", – обурюється директор "Мамаєвої Слободи" Костянтин Олійник.

Далі виступає кінний козацький каскадерський підрозділ під орудою наказного отамана Олега Юрчишина. Хлопці з оселедцями на конях проводять показовий бій зі справжніми шаблями.

Під пісню "Ой, мамо, люблю Гриця" козаки безкоштовно катають дітей на конях. Охочих зібралася ціла черга.

"Спасибо сказала?", – запитує бабуся дівчину років п'яти, яка щойно злізла з коня. Вона - одягнена у вишиванку із вплетеними квітами у волоссі.

Група іноземців, що випадково потрапили на свято, захоплено фотографують козаків.

"Я живу у Черкасах, а у Суботові мешкає бабуся. Вона мене і записала сюди. Приїхала з меншою сестрою. Дуже сподобалось. Екскурсовод багато розповідала, найцікавіше – походження прізвищ. Наприклад, Мірошниченко, бо у нього був млин. Я цього не знала. Тут узагалі-то давали обід, але була велика черга. То я вирішила не чекати, а погуляти територією", - розповідає 17-річна Таїсія.

Свято продовжується веселими забавами й іграми, що проводять працівниці селища.

Зараз ви читаєте новину «Народні пісні, куліш і козацький бій на конях - правнуки Хмельницького вшанували пам'ять гетьмана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути