четвер, 22 жовтня 2020 01:13

Наказано не знати - відкрили виставку про репресованих археологів
3

У Києві виставку присвятили репресованим археологам
Фото: УІНП
У Києві виставку присвятили репресованим археологам
У Києві виставку присвятили репресованим археологам

20 жовтня Український інститут національної пам'яті відкрив на Контрактовій площі у Києві відкрив вуличну виставку "Наказано не знати: українські археологи в лещатах тоталітаризму".

Виставка присвячена 19 археологам, які займались наукою попри репресій, повідомляє "Історична правда".

"Насправді фахівців, які постраждали фактично за те, що були людьми, що до останнього дотримувалися певних фахових та етичних норм, по всій Україні в різноманітних науках було дуже багато. Ця виставка є кроком, щоб усвідомити масштаб втрат і який величезний пласт роботи ще доведеться зробити, щоб надолужити цей розрив втрачених інтелектуальних шкіл, який спричинив величезну провінціалізацію української науки", – заявила на відкритті виставки Катерина Чуєва, генеральна директорка Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків.

У експозиції взяли участь Національний музей мистецтв імені Ханенків, Український інститут національної пам'яті, Інститут археології НАН України, Інститут історії України НАН України, Інститут українознавства імені Івана Крип'якевича НАН України, Історичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Київський університет імені Бориса Грінченка, Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, Музей історії Десятинної церкви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Націоналісти заснували осередок на півдні України

"Для нас дуже важливо показати цей бік вразливості науки перед тоталітаризмом. Ми часто говоримо про цензуру в літературі, мистецтві та майже нічого не знаємо про репресії в археології. Для мене дуже важливо, що наші партнери допомогли ці історії оприявнити, співставити трагізм доль з масштабом тієї роботи, яку ці люди робили. Для Українського інституту національної пам'яті це теж свого роду конструктивний внесок і в декомунізацію, й у зміну стилів мислення. Ми не просто займаємося прибиранням чогось, а навпаки – відновлюємо, пропонуємо новий порядок денний, побудований на відновленні людської гідності, поваги до праці людей", – сказав голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович.

У Києві, на Контрактовій площі, відкрили виставку "Подорож невідомим Кримом". Вона триватиме до 26 серпня. Розповість про маловідомих діячів кримськотатарської культури, татарські міста і поселення, про унікальне кримськотатарське мистецтво.

Зараз ви читаєте новину «Наказано не знати - відкрили виставку про репресованих археологів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути