четвер, 03 вересня 2020 10:53

Націоналісти заснували осередок на півдні України

Націоналісти заснували осередок на півдні України
Крайовий Провід ОУН на південно-східних землях очолював Зиновій Матла у Дніпропетровську Фото: facebook.com/UPAreenacting/

Південний Крайовий Провід ОУН почав діяти в Дніпропетровську - тепер Дніпрі, 3 вересня 1941 року. Очолював його підпільник Зиновій Матла - "Святослав Вовк".

Члени Південної похідної групи ОУН(б) прибули до міста під час боїв німців із Червоною армією 20 серпня 1941 року. За штаб-квартиру обрали помешкання на сучасному просп. Дмитра Яворницького. На перших зборах вирішили розпочати агітаційну й пропагандистську роботу з метою нейтралізації радянського й німецького впливу на населення. Також планували знайти прихильників і сформувати українську владу на місцях. Незабаром взялися за організацію підпільних типографій, де видавали листівки й газети.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські націоналісти визначились із лідером

Маючи звістку про проголошення Акту відновлення Української держави у Львові, на початку вересня організували збори української інтелігенції. На них, із дозволу німців, вирішили створити самоврядування - Дніпропетровську обласну управу. Її очолив професор транспортного інституту Панас Олійниченко. Орган мав власну печатку з тризубом і написом "Українська держава", яку німці згодом вилучили. Подібні управи організовували і в інших місцевостях Дніпропетровської області. Займалися українізацією.

Пізніше до міста прибула німецька політична адміністрація, що розпочала репресії проти діячів ОУН. У березні 1942 року Матлу відкликали в Західну Україну. Наголошував керівництву, що не впевнений у можливості проведення націоналістичної боротьби на півдні і сході України. Тоді ж німці намагалися ліквідувати всі націоналістичні осередки. 1 червня 1942-го вони знищили Обласну управу, тому члени ОУН остаточно пішли в підпілля.

30 червня 1941-го в окупованому нацистами Львові на зборах, скликаних членами ОУН(б), було проголошено створення Української держави.

Сформували уряд - Українське державне правління, його очолив Ярослав Стецько. Українська держава проіснувала трохи більше 2 місяців і була ліквідована рішенням рейсхміністра Альфреда Розенберга після арешту Степана Бандери та Ярослава Стецька, які відмовилися відкликати "Акт проголошення Української держави".

Зараз ви читаєте новину «Націоналісти заснували осередок на півдні України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути