Кондитерська фабрика Карла Маркса — одне з найстаріших підприємств Києва. Це зараз вона зветься "Рошен", але мало хто знає, що з самого початку фабрика носила назву купця Валентина Єфимова. Відкрили підприємство орієнтовно у 1886 році. В той час купець вирішив започаткувати бізнес із виготовлення і продажу солодощів. Стояла фабрика там, де є й зараз - на Деміївці. На той час це був хутір, який у 1875 році нараховував 24 двори. Спершу виробництвом займалися в невеликому й тісному приміщенні, та й майстрів було небагато. Об'єм виробництва сягав близько 200 тонн на рік. Попит на кондитерські вироби зростав, і фабрика стала розвиватися.
"У 1897 році Єфимов заснував акціонерне товариство, спільно з партнерами сформував солідний капітал. На отримані гроші будували нові приміщення і купували обладнання. Коли справи у фірми пішли не дуже добре, у фабрики з'являлося нове керівництво. Приїздили експерти з Європи, але назву фабрики лишили ту саму. Їх солодощі поступово ставали популярними не тільки в Києві, а і в довколишніх населених пунктах", - розповідає науковий співробітник "Музею однієї вулиці" Анатолій Кияшко.
Про фабрику писали: "Здесь можно видеть весь процесс изготовления шоколада, начиная с очистки зерен какао и к плиткам тончайшего сорта". В той період солодощі фабрики Валентина Єфимова широко рекламували. Назву підприємства писали на обгортках, плакатах, коробках сірників. Час від часу клієнтів заохочували "бонусами". В коробках з-під цукерок діти могли знайти листівки з нотами відомих на той час пісень, тексти українських народних казок.
В радянські часи підприємство націоналізували, а 1923 року дали йому назву на честь Карла Маркса. Після Другої світової війни фабрика зазнала великих втрат, але з настанням миру її інтенсивно відновлювали. Навколо фабрики почав розповсюджуватись солодкий запах шоколаду, що стало однією з відмінних рис району. Втім, цей приємний аромат відчувається зараз ще інтенсивніше. Ну а сучасну назву "Рошен" фабриці дали у 1996 році.
Коментарі