понеділок, 14 жовтня 2013 10:08

Найдавніший сонячний годинник у світі розкопали в Україні
6

Фото: Фото: dailymail.co.uk
Паралельні лінії та заглиблення вказують на проміжки часу

У Донецькій області археологи виявили найдавнішу в світі плиту з сонячним календарем. На думку вчених, плита слугувала чимось на зразок розкладу священних дат.

Камінь, час створення якого фахівці відносять до тринадцятого століття до нашої ери (бронзовий вік), був виявлений істориком з Дослідницького центру археоастрономії Росії Ларисою Вололажською ще в 2011 році.

Плита вкрита прямими лініями й овальними візерунками, які поєднуються з круглими ямками. Вони слугували індоєвропейцям покажчиками на сонці. Науковці перевірили напрямок ліній та кути між ними, і виявилося, що вони збігаються з певним розташуванням тіней від сонця в різні дні року.

Ямки були призначені для чогось на кшталт стрілок, які вказують на дні зимового та літнього сонцестояння. Годинник-календар був досить складним - за ним можна визначити напрямок сонячних променів вранці і після полудня, а також відміряти проміжки по півгодини. Однак наразі дослідники не можуть визначити призначення маленького аналогічного календаря на бічній частині стели.

На даний час спеціалісти з Донецька та Росії вивчають геометрію, природу та особливості артефакту.

Історик Краєзнавчого музею Донецька Юрій Полідович шукає сліди аналогічних пам'яток бронзового віку на величезному просторі від Уралу до Дніпра, і припускає наявність спільних рис у племен, що населяли цю місцевість.

Зараз ви читаєте новину «Найдавніший сонячний годинник у світі розкопали в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути