середа, 04 вересня 2019 09:31

Над Радою змінили державний символ

Над Радою змінили державний символ
Державний прапор замайорів над Верховною Радою 4 вересня 1991-го Фото: twitter.com

Український прапор вперше підняли над Верховною Радою 4 вересня 1991-го. Відповідну постанову ухвалили цього ж дня. Вперше з будівлі зняли червоно-синій прапор УРСР.

Тоді під парламентом був великий мітинг. Люди скандували "Прапор на Раду!". Комуністи вирішили саботувати дійство, але передумали, почувши радикальні заклики до штурму будівлі.

Голова Верховної Ради Леонід Кравчук виступив із промовою, після якої депутати проголосували за встановлення прапора на куполі, але державним його визнати відмовилась.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прихильники російської церкви зняли український прапор біля храму

"У зв'язку з проголошенням акта про Незалежність України, до прийняття Конституції України і проведення всенародного референдуму про нову державну символіку підняти над будинком Верховної Ради історичний національний синьо-жовтий прапор, що символізує миролюбну українську державу в образі чистого неба і хлібного лану", - йшлося у постанові.

Документ підписав Леонід Кравчук. Державним прапор визнають лише 28 січня 1992-го.

Синьо-жовтий прапор замайорів у Києві біля міськради 24 липня 1990-го. Для підняття полотнища зібрався багатотисячний мітинг. Спочатку прапор урочисто освятив у Софійському соборі архімандрит Української автокефальної православної церкви Володимир Романюк. Певний час на громадському рівні столиця відзначала цей день як День прапора.

Зараз ви читаєте новину «Над Радою змінили державний символ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути