понеділок, 01 травня 2023 08:57

Нацисти знищили всіх євреїв у місті на Львівщині: цей день в історії

Нацисти знищили всіх євреїв у місті на Львівщині: цей день в історії
У Бродах створили перший юденрат - колаборатський орган самоуправління у єврейських гетто під час нацистської окупації. Фото: http://www.territoryterror.org.ua

У місті Броди на Львівщині 1 травня 1943-го нацисти знищили 9 тис євреїв у гетто.

В роки німецької окупації на території Львівщини нацисти утворили гетто, табори примусової праці, тюрми. Об'єктом терору й геноциду стала чисельна єврейська громада Галичини. 1 липня 1941-го німецька армія увійшла в місто Броди на Львівщині. Населення міста становило 22 тис. осіб, половина з яких були євреї. Решта українці та поляки.

У Бродах створили перший юденрат. "Єврейська рада" - колаборатський орган самоуправління у єврейських гетто під час нацистської окупації. До повноважень юденрату входило забезпечення господарського життя і порядку в гетто. Перша депортація єврейського населення з Бродів до Белжеця відбулася 19 вересня 1942 року. Багато євреїв вбили у їхніх домівках або на вулицях. Від 2 до 4,5 тис. осіб зібрали на ринковій площі у центрі міста та примусово вивезли до "табору смерті".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили концентраційний табір, де проводили експерименти над людьми

1942-го гетто в Бродах обгородили колючим дротом. Будь-які контакти місцевих мешканців з євреями у гетто були категорично заборонені. Денна норма хліба становила 80 гр, поширилася епідемія тифу. Взимку від голоду та хвороб у гетто померло близько 1,5 тис. осіб.

Акція з остаточної ліквідації гетто розпочалася 1 травня 1943-го. Члени підпільної групи відкрили вогонь по охороні. У відповідь німецька охорона розпочала масовий обстріл всього гетто. Багатьох євреїв спалили живцем, інші були розстріляні на вулиці чи в лісі поблизу містечка. З 10 тис. єврейського населення Бродів вижили 88 осіб.

Війська Третьої армії США 11 квітня 1945 року звільнили в'язнів нацистського табору Бухенвальд біля Веймара. Відтоді відзначають Міжнародний день звільнення в'язнів фашистських концтаборів.

Зараз ви читаєте новину «Нацисти знищили всіх євреїв у місті на Львівщині: цей день в історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути