середа, 19 лютого 2020 16:26

Націонал-комуністи переграли дисидентів - історик

Націонал-комуністи переграли дисидентів - історик
Олег Бажан: "У момент коли українське суспільство перебувало у стані ейфорії від доволі легкого здобуття незалежності України, партноменклатура безперешкодно обмінювала владу на багатства та капітал". Фото: "Цензор.нет"

Українські дисиденти у 1960-1980-х роках найбільше займалися критикою існуючого ладу. Із проголошенням незалежності України вони не запропонували чіткої програми реформ.

"Дехто нарікає, що на початку державотворчого шляху у нас не виявилося українського Гавела (лідер Оксамитової революції у Чехословаччині та перший президент Чехії Вацлав Гавел - Gazeta.ua). Якби до влади у 1991 році прийшов В'ячеслав Чорновіл, роздумовують інші, то історія вірогідно пішла би по-іншому. Насправді націонал-комуністи зуміли переграти дисидентів і будували суспільство, яке базувалося на автократії", - вважає історик Олег Бажан, передає "Цензор.нет".

Партійні діячі у 1980-ті стали позиціонувати себе націонал-комуністами.

"Хоча багатьох таких сміливців попросту позбавляли партійного квитка. Але за ідеологією все було націлено на збереження напрацювань радянського часу. Та і сам Кравчук у 90-х роках за таким принципом став націонал-комуністом. Як знаємо, суверен-комуністи віддали більшість голосів за Акт проголошення незалежності України. Від "оксамитових революцій" були захмарні очікування. Це одна з причин, чому сьогодні у Польщі та Угорщині при владі популісти", - каже історик.

"Українська партійна еліта на початку 1990-х років вчасно зорієнтувалася, запозичивши ідеологію націонал-демократичних сил. У момент коли українське суспільство перебувало у стані ейфорії від доволі легкого здобуття незалежності України, партноменклатура безперешкодно обмінювала владу на багатства та капітал", - вважає Бажан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік облив себе бензином на Хрещатику

28 листопада 1970-го загинула 41-річна Алла Горська - художниця, співорганізаторка протестів проти арештів шістдесятників. Вона товаришувала з Василем Стусом, Євгеном Сверстюком, родиною Світличних, В'ячеславом Чорноволом. Не визнавала обмежень у творчості, свободі слова і думки.

Зараз ви читаєте новину «Націонал-комуністи переграли дисидентів - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути