вівторок, 05 листопада 2019 08:20

Чоловік облив себе бензином на Хрещатику

Чоловік облив себе бензином на Хрещатику
Василь Макух із сином Володимиром, донькою Ольгою і дружиною Лідією, 1963 рік. Макуха поховали у Дніпрі на цвинтарі житлового масиву Клочко. Фото: uamodna.com

Колишній боєць Української повстанської армії Василь Макух спалив себе на Хрещатику в Києві 5 листопада 1968-го. Протестував проти русифікації України та агресії СРСР у Чехословаччині.

Родом із Львівщини, 1944-го вступив до УПА. Його призначили до військової розвідки, в якій діяв під псевдо "Микола". Був засуджений на 10 років каторжних робіт. Строк ув'язнення відбував у Мордовії та Сибіру. На засланні Макух познайомився з Лідією Запарою із Дніпропетровська, після одруження переїхали туди жити.

Василь Макух листувався з прихильниками українських ідей. Закінчував завжди фразою "Слава Україні". Їздив до друзів у Донецьк, Сіверськодонецьк і в рідне село Карів Сокальського району на Львівщині. За його родиною міліція вела негласне спостереження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свідок загибелі Чорновола помер раптово

Василь Макух неочікувано для родини 3 листопада 1968-го поїхав до Львова. Дорогою залив у банку 3 л бензину. Коли хтось питав про неї, казав, що то яблучний сік. Зі Львова поїхав до Києва. У місті готувались до святкування річниці більшовицького перевороту 6 листопада. Макух у під'їзді будинку 27 біля Бесарабського ринку облився бензином, підпалив себе та вибіг на вулицю. При цьому кричав: "Геть окупантів! Хай живе вільна Україна!".

Міліціонери почали розганяти людей, чоловік впав на асфальт, хтось прикрив його шинеллю. Василь Макух помер 10 листопада. КДБісти сказали Лідії Макух, що її чоловік важко захворів. Рідних Макуха почали допитувати, у його квартирі провели обшук. Василя Макуха поховали у Дніпрі на цвинтарі житлового масиву Клочко.

25 березня 1999-го лідер партії Народний Рух України 61-річний В'ячеслав Чорновіл загинув в автокатастрофі. Трагедія сталася на 5-му км автотраси Бориспіль-Золотоноша.

Зараз ви читаєте новину «Чоловік облив себе бензином на Хрещатику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути